Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε παραδοσιακούς τρόπους διατροφής που ακολουθούνται σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
Η μεσογειακή δίαιτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής, με την έκθεση «US News and World» να θεωρεί εδώ και έξι χρόνια ότι αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή περιορίζουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, εστιάζοντας στα λαχανικά και στα όσπρια, στα θαλασσινά και στα υγιεινά λίπη όπως το ελαιόλαδο, ενώ τρώνε πολύ λιγότερο κρέας απ’ ό,τι συνηθίζεται σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ.
Η τήρηση μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της καθυστέρησης εμφάνισης της Νόσου Αλτσχάιμερ.
Η Elena Paravantes, διαιτολόγος-διατροφολόγος από την Ελλάδα, ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή σε όλη της τη ζωή και, στην ιστοσελίδα της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταπολεμά τους μύθους σχετικά με αυτήν. Μιλώντας στο Business Insider, είπε ότι η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής που βλέπει να προωθούν κάποιοι στις ΗΠΑ δεν μοιάζει καθόλου με όσα έτρωγε η ίδια μεγαλώνοντας.
Επιπλέον, μοιράστηκε τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, και τι πρέπει να κάνουν.
Ποια λάθη κάνουν όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή και πρέπει να προσέξετε
1) Τρώτε πολύ κρέας
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είναι ότι τρώνε καθημερινά κρέας, αναφέρει η Paravantes.
Αντ’ αυτού, συνιστά να τρώτε λευκό κρέας ή ψάρι μία ή δύο φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας το πολύ μία φορά τον μήνα.
2) Βλέπετε τα λαχανικά ως συνοδευτικό πιάτο
Στη Δύση, πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα λαχανικά ως συνοδευτικό σε ένα κύριο πιάτο με κρέας, αλλά η μεσογειακή διατροφή τείνει να θέτει τα λαχανικά στο επίκεντρο των κύριων πιάτων της.
Η Paravantes είπε ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να φάτε πολλές μερίδες λαχανικών σε ένα γεύμα και δήλωσε πως το αγαπημένο της πιάτο είναι τα πράσινα φασολάκια και οι πατάτες μαγειρεμένες σε ντομάτες και ελαιόλαδο.
Συνιστά, επίσης, να τρώτε αυτά τα πιάτα λαχανικών με λίγο ψωμί και τυρί, για να κάνετε το γεύμα πιο χορταστικό.
3) Δεν τρώτε αρκετό ελαιόλαδο
Χρειάζεστε υγιή λιπαρά σε μια μεσογειακή διατροφή, ώστε όλα τα λαχανικά να έχουν υπέροχη γεύση. Το ελαιόλαδο σας βοηθάει να απορροφήσετε τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, τα οποία απορροφούν και κάποια από τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου.
4) Πίνετε ροφήματα με θερμίδες
Στο πλαίσιο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, οι άνθρωποι έπιναν μόνο νερό, κρασί, καφέ και τσάι από βότανα, σύμφωνα με την Paravantes. Η διαιτολόγος υποστηρίζει επίσης ότι οι άνθρωποι σπάνια έβαζαν γάλα στον καφέ τους και συνιστούσαν τον ελληνικό/τουρκικό καφέ.
Συστήνει, επίσης, να δοκιμάζουν τσάγια από βότανα που συνήθως δεν θα σκεφτόμασταν, όπως η ρίγανη, επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συστατικά.
5) Δεν προετοιμάζετε φαγητό
Όπως συμβαίνει με όλες τις δίαιτες, είναι καλύτερο να προετοιμάζετε τα τρόφιμα εκ των προτέρων, ώστε να έχετε εύκολα γεύματα στο χέρι ακόμα και αν δεν έχετε όρεξη να μαγειρέψετε. Συνιστώνται λαχανικά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, που στην πραγματικότητα έχουν καλύτερη γεύση την επόμενη ημέρα, και πίτες όπως η σπανακόπιτα, τις οποίες μπορείτε να καταψύξετε.
6) Τσιμπολογάτε πάρα πολύ
Σύμφωνα με την Paravantes, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή δεν περιλάμβανε σνακ, επειδή τα κύρια γεύματα ήταν πολύ χορταστικά. Αν χρειαστεί να τσιμπολογήσετε, λέει, δοκιμάστε φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και ξηρούς καρπούς.
7) Τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα και βασίζεται σε εποχικά προϊόντα.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν κάτι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο είναι να ελέγξετε αν μοιάζει με το κύριο συστατικό του. Όμως, η διατροφολόγος υποστηρίζει πως ορισμένα έτοιμα τρόφιμα, όπως οι μπάρες πρωινού που είναι φτιαγμένες κυρίως από ξηρούς καρπούς και δημητριακά, είναι εντάξει.
8) Προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή με χαμηλά λιπαρά
Δεν υπάρχει μεσογειακή δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με την Paravantes. Χρειάζεστε τα λιπαρά, ειδικά από το ελαιόλαδο, για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και για την ενέργεια.
9) Ξεχνάτε ότι πρόκειται για τρόπο ζωής
Δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια δίαιτα της μόδας, είπε η Paravantes. Η μεσογειακή δίαιτα δεν έχει να κάνει με τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής ή την αποκοπή των λιχουδιών – έχει να κάνει με την κατανάλωση καλής ποιότητας τροφίμων και την πραγματοποίηση πιο υγιεινών επιλογών.