Το μεταβολικό σύνδρομο, που είναι γνωστό και ως σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, αποτελείται από μια ομάδα πέντε συμπτωμάτων.
Αυτά τα 5 συμπτώματα είναι:
-αυξημένη αρτηριακή πίεση
-αυξημένο σάκχαρο στο αίμα
-αυξημένα τριγλυκερίδια
-συσσώρευση κοιλιακού λίπους και
-μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL)
Η υψηλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, που συμπληρώνεται από τροφές με βάση το άμυλο, αποξηραμένα φρούτα, τυρί, γάλα και μέτρια πρόσληψη κρέατος και κρασιού, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ατλαντικής δίαιτας.
Τα νέα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 6 μηνών που διεξήχθη μεταξύ 2014 και 2015 στην A Estrada της Ισπανίας.
Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της παραδοσιακής Ατλαντικής Δίαιτας στην ανθρώπινη υγεία, συγκεκριμένα στο μεταβολικό σύνδρομο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Network.
Συνολικά 574 συμμετέχοντες ηλικίας 3 έως 85 ετών συμμετείχαν στην μελέτη. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: παρέμβασης και ελέγχου.
Η δοκιμή έδωσε έμφαση στην Ατλαντική Δίαιτα με φρέσκα, τοπικά και ελάχιστα επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο.
Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για τη διατροφική τους πρόσληψη, τη σωματική δραστηριότητα, τη χρήση φαρμάκων και άλλες μεταβλητές κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από έξι μήνες.
«Από τους 457 συμμετέχοντες χωρίς μεταβολικό σύνδρομο στην αρχή της δοκιμής 23 εμφάνισαν το σύνδρομο κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παρακολούθησης στην ομάδα παρέμβασης (17 στην ομάδα ελέγχου). Υπήρξε σημαντική μείωση των περιστατικών μεταβολικού συνδρόμου για την ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου», έγραψαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ομάδες ελέγχου και παρέμβασης είχαν και μια μείωση στις βαθμολογίες για το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής που ακολουθούσαν, αλλά χωρίς σημαντική διαφορά:
«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τη δυνατότητα των παραδοσιακών διατροφών να επιταχύνουν την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τα παρατηρούμενα αποτελέσματα και για τον προσδιορισμό της γενίκευσης αυτών των ευρημάτων σε άλλους πληθυσμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές και διατροφικές παραλλαγές κάθε περιοχής», κατέληξαν οι ερευνητές.