Επιστήμονες από τη Νέα Ορλεάνη αναφέρουν ότι οι προτιμήσεις μας στο αλκοόλ μπορεί να αποκαλύπτουν πολλά για τον τρόπο ζωής μας.
Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πώς υπήρχαν χαρακτηριστικές διαφορές στις συνήθειες όσων έπιναν μπύρα, έναντι όσων προτιμούσαν το κρασί ή άλλα ποτά.
Οι διαφορές αυτές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία. Πόσο μάλλον σε ανθρώπους που ήδη καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ και κινδυνεύουν να αναπτύξουν λιπώδη νόσο του ήπατος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane.
Η μελέτη διεξήχθη σε 1.917 ενήλικες εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Με βάση τις απαντήσεις τους, βαθμολόγησαν την διατροφή τους σε μία κλίμακα από 0 έως 100.
Το σχεδόν 39% των συμμετεχόντων είπαν ότι έπιναν μόνο μπύρα. Το 22% είπαν ότι έπιναν μόνο κρασί. Το 18% προτιμούσαν δυνατά ποτά όπως το ουΐσκι, ενώ το 21% έπιναν διάφορα ποτά.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nutrients. Όπως γράφουν οι ερευνητές, καμία από αυτές τις ομάδες δεν πλησίασε ως μέσος όρος την βαθμολογία των 80 βαθμών, που αντιπροσωπεύει την επαρκώς υγιεινή διατροφή. Ωστόσο την χαμηλότερη βαθμολογία απ’ όλους είχαν όσοι έπιναν μπύρα. Ο μέσος όρος τους ήταν μόλις 49 βαθμοί, όταν:
Οι εθελοντές που έπιναν μόνον μπύρα ανέφεραν επίσης την υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Είχαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν ότι κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα.
Αντίστοιχα, μόνο κρασί έπιναν κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και ιδίως γυναίκες. Οι δε εθελοντές που έπιναν μόνο δυνατά ποτά ή προτιμούσαν διάφορα ποτά, είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
Οι διαφορές στη διατροφή πιθανώς σχετίζονται με τα τρόφιμα που είθισται να καταναλώνονται με κάθε αλκοολούχο ποτό, εξήγησε η ειδικός.
Η μπύρα είθισται να σερβίρεται με γεύματα που περιέχουν παχιά και επεξεργασμένα κρέατα, λίγες φυτικές ίνες και πολλούς υδατάνθρακες. Στον αντίποδα, το κρασί συνδυάζεται συχνότερα με γεύματα που περιέχουν κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά.
Είναι επίσης πιθανό ορισμένα τρόφιμα να ευνοούν την προτίμηση προς συγκεκριμένα ποτά. Όταν, λ.χ., κάποιος τρώει τηγανητά ή αλμυρά φαγητά, διψάει περισσότερο και προτιμά τη μπύρα αντί για το κρασί ή άλλα ποτά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.