Είναι ένα από τα ροφήματα για τα οποία αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει πως ωφελεί την υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών σοβαρών νοσημάτων, από τις παθήσεις του ήπατος μέχρι ορισμένες μορφές καρκίνου ή ακόμα και την άνοια. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 171.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 55 ετών. Όσοι από αυτούς κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια επτά ετών παρακολούθησης.
Ο καφές με και χωρίς καφεΐνη, ο στιγμιαίος και ο αλεσμένος για καφέ φίλτρου ή εσπρέσο φάνηκε να είναι εξίσου προστατευτικοί. Το ίδιο και ο καφές με λίγη ζάχαρη. Ωστόσο τα ευρήματα ήταν λιγότερο σαφή για εκείνον με τεχνητά γλυκαντικά.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Οι εθελοντές της προέρχονται από την βρετανική βάση δεδομένων UK BioBank, στην οποία συλλέγονται εδώ και 16 χρόνια αναλυτικές πληροφορίες για την ζωή και την υγεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο εθελοντών.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 171.616 από αυτούς. Τα στοιχεία συνελέγησαν από το 2009 και για τα επόμενα επτά χρόνια. Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων είπαν πως έπιναν καθημερινά καφέ. Από αυτούς:
Στη διάρκεια της επταετίας έχασαν τη ζωή τους 3.177 από τους εθελοντές. Οι 1.725 πέθαναν από καρκίνο και οι 628 από καρδιαγγειακή νόσο. Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολουθήσεως κανένας από τους εθελοντές δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο ή καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Οι ερευνητές εξέτασαν αν υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στον κίνδυνο θανάτου. Έλαβαν επίσης υπ’ όψιν άλλους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο καφές μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μεγαλύτερη μείωση (κατά 29%) παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν από 2,5 έως 4,5 φλιτζάνια καφέ χωρίς ζάχαρη την ημέρα.
Ανάλογη μείωση παρατηρήθηκε και στους εθελοντές που έπιναν καφέ με ζάχαρη. Εδώ όμως οι προστατευτικές ποσότητες ήταν τα 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
Αντιθέτως, ο καφές δεν φάνηκε να είναι ξεκάθαρα προστατευτικός για όσους τον κατανάλωναν με τεχνητά γλυκαντικά.
Η νέα έρευνα ανήκει στις επονομαζόμενες μελέτες παρατήρησης και βασίσθηκε σε όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι εθελοντές για τις διατροφικές συνήθειές τους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα ευρήματά της δεν είναι οριστικά, γράφει σε ένα «γράμμα της συντάξεως» που συνοδεύει τη νέα μελέτη, η Dr. Christina Wee, αναπληρώτρια διευθύντρια της επιθεώρησης.
Συμπληρώνει, όμως, πως ως φαίνεται ο καφές, σκέτος ή με μέτρια ποσότητα ζάχαρης, «πιθανώς δεν είναι επιβλαβής» για τους περισσότερους ανθρώπους.
«Επομένως, μπορούμε να τον πίνουμε. Καλό είναι όμως να αποφευχθούν οι πολλοί macchiatos με καραμέλα έως ότου συλλεχθούν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα», τονίζει.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.