ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μονοκούκι» Διαμαντοπούλου ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ οι… νεοδημοκράτες!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Νέα έρευνα: Πόσα αυγά πρέπει να τρώτε καθημερινά για να μειώσετε την πιθανότητα άνοιας

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση αυγών;

Νέα έρευνα: Πόσα αυγά πρέπει να τρώτε καθημερινά για να μειώσετε την πιθανότητα άνοιας

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε πώς η κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου, προσφέροντας δυνητικά προστασία από τη γνωστική έκπτωση και την άνοια.

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν τον εγκέφαλο και υποστηρίζουν τη συνολική νευρολογική λειτουργία. Αλλά πόσα αυγά πρέπει να καταναλώνει κανείς καθημερινά για να αποκομίσει αυτά τα οφέλη;

Πώς τα αυγά μπορούν να προστατεύουν από τη γνωστική παρακμή

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολλά βασικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου:

Χολίνη: Ένας από τους κύριους λόγους που τα αυγά θεωρούνται ότι τονώνουν τον εγκέφαλο είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε χολίνη. Η χολίνη είναι μια κρίσιμη θρεπτική ουσία που παίζει ρόλο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, ιδιαίτερα της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι σημαντική για την μνήμη και την μάθηση. Τα χαμηλά επίπεδα χολίνης έχουν συνδεθεί με γνωστικές βλάβες και υψηλότερο κίνδυνο νευρολογικών καταστάσεων.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ορισμένα αυγά είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και υποστηρίζουν τη δομική ακεραιότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Η τακτική πρόσληψη ωμέγα-3 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Αντιοξειδωτικά: Τα αυγά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις συνδέονται συχνά με την υγεία των ματιών, αλλά υποστηρίζουν και τη γνωστική λειτουργία, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνάει κανείς.

Βιταμίνη Β12: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με απώλεια μνήμης και γνωστικές δυσκολίες. Δεδομένου ότι τα αυγά είναι καλή πηγή Β12, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτής της απαραίτητης βιταμίνης, υποστηρίζοντας έτσι την λειτουργία του εγκεφάλου.

Πόσα αυγά την ημέρα αυξάνουν την προστασία από την άνοια

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα κατά της άνοιας. Δείτε τι έδειξαν τα ευρήματα:

Ένα αυγό την ημέρα

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου άνοιας και στη στήριξη της γνωστικής υγείας. Τα θρεπτικά συστατικά στα αυγά λειτουργούν συνεργατικά, για να θρέψουν τον εγκέφαλο και να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία.

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα βρέθηκε να είναι ένας ασφαλής και πρακτικός τρόπος για να λάβετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μάλιστα, η έρευνα βρήκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από δύο αυγά την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν αυγά ή εκείνους που τα έτρωγαν με μέτρο (1 την ημέρα). Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα χοληστερόλης στα αυγά.

Το μέτρο είναι το κλειδί

Τα αυγά μπορεί να είναι ωφέλιμα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μην προσφέρει πρόσθετη προστασία και θα μπορούσε να είναι προβληματική για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει αυγά μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συνιστάται για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορούν και άλλες τροφές πλούσιες σε χολίνη να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας;

Ναι, τρόφιμα όπως το συκώτι, ο σολομός και το μπρόκολο περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα χολίνης, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση αυγών;

Για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τη χοληστερόλη, η κατανάλωση αυγών καθημερινά μπορεί να μην συνιστάται. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, για να κατανοήσετε τις προσωπικές σας διατροφικές ανάγκες.

Σύνοψη

Τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την άνοια.

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι μια πρακτική σύσταση για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου, ειδικά λόγω της χολίνης, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών, που παρέχει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε διατροφική συμβουλή, είναι σημαντικό να τηρείτε μια ισορροπημένη προσέγγιση και να λάβετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.