Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς τα άτομα των οποίων η διατροφή βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό σε όσα περιλαμβάνει η δίαιτα MIND, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH.
Περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς.
Δίνει προτεραιότητα στα μούρα έναντι άλλων φρούτων και συνιστά μία ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα.
«Καθώς ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται λόγω γήρανσης του πληθυσμού, είναι κρίσιμο να βρούμε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη γνωστικών προβλημάτων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Russell P. Sawyer, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο Οχάιο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να δούμε αν η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης τόσο στους μαύρους όσο και στους λευκούς συμμετέχοντες στη μελέτη».
Στη μελέτη συμμετείχαν 14.145 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών. Από τους συμμετέχοντες, το 70% ήταν λευκοί και το 30% μαύροι. Όλοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οι τροφές που κατανάλωναν ταίριαζαν με τη δίαιτα MIND.
Για κάθε μία από τις παρακάτω τροφές δόθηκε ένας βαθμός:
Το σύνολο των δυνατών βαθμών ήταν 12.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία είχε μέσο όρο πέντε, η μεσαία ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας επτά και η υψηλότερη μέσο όρο βαθμολογίας εννέα.
Οι δεξιότητες σκέψης και μνήμης μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναπτύχθηκαν γνωστικές διαταραχές σε 532 άτομα ή 12% από τα 4.456 άτομα της ομάδας με τη χαμηλή βαθμολογία, σε 617 άτομα ή 11% από τα 5.602 άτομα της μεσαίας βαθμολογίας και σε 402 άτομα ή 10% από τα 4.086 άτομα της υψηλής βαθμολογίας.
Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία, είχαν 4% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με τα άτομα της χαμηλής βαθμολογίας.
Κατά την εξέταση ανδρών και γυναικών συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν 6% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης για τις γυναίκες συμμετέχουσες που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα, αλλά όχι μειωμένο κίνδυνο για τους άνδρες συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο γρήγορα μειώθηκαν οι ικανότητες σκέψης των ατόμων καθώς εμφάνιζαν προβλήματα.
Διαπίστωσαν ότι στα άτομα που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα MIND, μειώνονταν πιο αργά από εκείνους που δεν την ακολουθούσαν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.