Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς τα άτομα των οποίων η διατροφή βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό σε όσα περιλαμβάνει η δίαιτα MIND, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH.
Περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς.
Δίνει προτεραιότητα στα μούρα έναντι άλλων φρούτων και συνιστά μία ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα.
«Καθώς ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται λόγω γήρανσης του πληθυσμού, είναι κρίσιμο να βρούμε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη γνωστικών προβλημάτων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Russell P. Sawyer, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο Οχάιο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να δούμε αν η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης τόσο στους μαύρους όσο και στους λευκούς συμμετέχοντες στη μελέτη».
Στη μελέτη συμμετείχαν 14.145 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών. Από τους συμμετέχοντες, το 70% ήταν λευκοί και το 30% μαύροι. Όλοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οι τροφές που κατανάλωναν ταίριαζαν με τη δίαιτα MIND.
Για κάθε μία από τις παρακάτω τροφές δόθηκε ένας βαθμός:
- τρεις ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα
- έξι ή περισσότερες μερίδες πράσινων φυλλωδών λαχανικών την εβδομάδα
- μία ή περισσότερες μερίδες άλλων λαχανικών την ημέρα
- δύο ή περισσότερες μερίδες μούρων την εβδομάδα
- μία ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα
- δύο ή περισσότερες μερίδες πουλερικών την εβδομάδα
- τρεις μερίδες όσπρια την εβδομάδα
- πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα
- τέσσερις ή λιγότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα
- μία ή λιγότερες μερίδες γρήγορου ή τηγανητού φαγητού την εβδομάδα
- μία ή περισσότερες μερίδες ελαιόλαδου την εβδομάδα
- μία ή λιγότερες κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη καθημερινά
- πέντε ή λιγότερες μερίδες αρτοσκευασμάτων και γλυκών την εβδομάδα
- ένα ποτήρι κρασί την ημέρα
Το σύνολο των δυνατών βαθμών ήταν 12.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία είχε μέσο όρο πέντε, η μεσαία ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας επτά και η υψηλότερη μέσο όρο βαθμολογίας εννέα.
Οι δεξιότητες σκέψης και μνήμης μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναπτύχθηκαν γνωστικές διαταραχές σε 532 άτομα ή 12% από τα 4.456 άτομα της ομάδας με τη χαμηλή βαθμολογία, σε 617 άτομα ή 11% από τα 5.602 άτομα της μεσαίας βαθμολογίας και σε 402 άτομα ή 10% από τα 4.086 άτομα της υψηλής βαθμολογίας.
Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία, είχαν 4% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με τα άτομα της χαμηλής βαθμολογίας.
Κατά την εξέταση ανδρών και γυναικών συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν 6% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης για τις γυναίκες συμμετέχουσες που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα, αλλά όχι μειωμένο κίνδυνο για τους άνδρες συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο γρήγορα μειώθηκαν οι ικανότητες σκέψης των ατόμων καθώς εμφάνιζαν προβλήματα.
Διαπίστωσαν ότι στα άτομα που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα MIND, μειώνονταν πιο αργά από εκείνους που δεν την ακολουθούσαν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.