Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η διαλειμματική νηστεία μπορεί να καταστρέψει τους θύλακες των τριχών.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Westlake του Zhejiang της Κίνας, εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι η δίαιτα στερεί από τα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη μαλλιών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος βλαστοκυττάρων Bing Zhang του Πανεπιστημίου Westlake στο Zhejiang της Κίνας, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους ανθρώπους, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες».

Η δίαιτα προβλέπει παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς καθόλου φαγητό ή κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων, συνήθως το πρωί.

Έγινε δημοφιλής από τον γκουρού της υγιεινής διατροφής Michael Mosely, ο οποίος εφηύρε τη δίαιτα 5:2 που προβλέπει την κατανάλωση μόλις 500-600 θερμίδων δύο ημέρες την εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές της διαλειμματικής δίαιτας τη συνδέουν με μια σειρά οφέλη για την υγεία που εκτείνονται πέρα από την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου άνοιας.

Για το νέο πείραμα, οι ερευνητές ξύρισαν τα ποντίκια και στη συνέχεια τα τάιζαν κάθε 8, 16 ή 48 ώρες, ενώ τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε τροφή.

Τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου είχαν αναγεννήσει το μεγαλύτερο μέρος των μαλλιών τους μετά από 30 ημέρες, ενώ τα ποντίκια της ομάδας διαλειμματικής νηστείας παρουσίασαν μόνο μερική αναγέννηση των μαλλιών τους μετά από 96 ημέρες.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα των τριχών απαιτούν τακτική «ενεργοποίηση», η οποία τροφοδοτείται με ενέργεια από τις τροφές.

Όμως η διαλείπουσα νηστεία περιορίζει την πρόσληψη ενέργειας, σκοτώνοντας τα κύτταρα των τριχών.

Με το να μην τρώει τακτικά, το σώμα χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους αντί της προτιμώμενης πηγής ενέργειας, της γλυκόζης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που βλάπτουν τα κύτταρα των τριχών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα έχουν επαληθευτεί και σε άλλες μελέτες.

Στο πλαίσιο μικρής μελέτης, 49 νέοι υποβλήθηκαν σε 18ωρη νηστεία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική διατροφή μείωσε τη μέση ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών κατά 18% σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, σε διάστημα δέκα ημερών.

«Βλέπουμε μια ηπιότερη επίδραση στους ανθρώπους. Έτσι, εξακολουθεί να υπάρχει αναγέννηση των μαλλιών- απλώς είναι λίγο πιο αργή από το συνηθισμένο», λέει ο Zhang.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους όσον αφορά τα γονίδια, οπότε μπορεί να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων, με κάποιους να πλήττονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ως αποτέλεσμα της δίαιτας.

Η νέα μελέτη έρχεται σε συνέχεια μελέτης Κινέζων ερευνητών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος και διαπίστωσε ότι η διαλειμματική διατροφή μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά προβλήματα.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 20.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε μόνο στο παράθυρο των οκτώ ωρών, διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή τους.

Οι Κινέζοι ερευνητές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματά τους για να δουν αν μεταφράζονται στον άνθρωπο ή σε άλλα κύτταρα.

«Θέλουμε επίσης να καταλάβουμε πώς η νηστεία επηρεάζει την επούλωση πληγών στο δέρμα», πρόσθεσαν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!