Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιφέρει ύφεση στον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
“Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη, δια βίου ασθένεια”, δήλωσε ο δρ. Dongbo Liu από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Χουνάν στην Τσανγκσά της Κίνας. “Η έρευνά μας δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2”.
Η διαλείπουσα νηστεία έχει αναδειχτεί σε μια αξιόλογη στρατηγική για την απώλεια βάρους τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και νηστεία για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα.
“Ελπιδοφόρα” τα αποτελέσματα της έρευνας λένε ειδικοί
Η δρ. Danine Fruge, δ/ντρια στο Pritikin Longevity Center, συμφωνεί με τον δρ. Liu ότι τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ερμηνεύεται η έρευνα με κριτική στάση.
Η Emily Campbell, διαιτολόγος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ασθενών με διαβήτη, λέει ότι η δημοσίευση μιας έρευνας “δεν εγγυάται ότι τα αποτελέσματα θα έχουν κλινική σημασία για την υγεία όλων. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ακόμα κι αν διαβάσετε έγκυρη έρευνα, για να διασφαλίσετε ότι τα αποτελέσματα είναι σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές”.
Τι αποκάλυψε η έρευνα για τη διαλείπουσα νηστεία και τον διαβήτη τύπου 2
Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα σε διάστημα τριών μηνών. Υπήρχαν 36 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν όλοι διαβήτη τύπου 2 και έκαναν διαλείπουσα νηστεία. Κάποιοι έπαιρναν αγωγή για να μειώσουν το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα τους.
Πώς γίνεται μια διαλείπουσα νηστεία; Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ένα ενδεικτικό πλάνο είναι:
- εναλλακτικές ημέρες νηστείας με πρόσληψη θερμίδων μικρότερη από 500 για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες
- πέντε ημέρες τακτικών διατροφικών μοτίβων με δύο ημέρες την εβδομάδα νηστείας
- χρονικά περιορισμένη πρόσληψη φαγητού (π.χ. να τρώτε μόνο μεταξύ 10 π.μ. έως 5 μ.μ.)
“Σκοπός είναι να προκληθεί αυτό που είναι γνωστό ως κέτωση κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας. Η κέτωση αναγκάζει το σώμα να διασπά το αποθηκευμένο λίπος για να πάρει την απαραίτητη ενέργεια. Ως εκ τούτου, προκαλείται απώλεια βάρους”.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος και να μειώσετε την παχυσαρκία.
Στη νέα μελέτη, τα δεδομένα έδειξαν ότι:
- Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων μείωσαν την πρόσληψη φαρμάκων για τον έλεγχο του διαβήτη τους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που λάμβαναν αγωγή μείωσης του σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνη.
- Περισσότεροι από τους μισούς (55%) από αυτούς τους συμμετέχοντες παρουσίασαν ύφεση για διαβήτη και σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Διατήρησαν την ύφεση για τουλάχιστον ένα χρόνο.
- Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων παρουσίασαν ύφεση είχαν διαβήτη για περισσότερα από έξι χρόνια.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν ύφεση μόνο εάν είχαν τη νόσο για περίοδο κάτω των έξι ετών.
Κατά την άποψή τους, η μελέτη δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν βάρος και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε ύφεση του διαβήτη ως αποτέλεσμα.
Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
Η νέα έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν εγγυάται ότι ένας μεμονωμένος ασθενής θα επιτύχει ύφεση του διαβήτη εάν δοκιμάσει διαλείπουσα νηστεία.
Η μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα ανταποκριθεί ο κάθε ασθενής στην διαλείπουσα νηστεία. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να συζητήσετε τις όποιες σκέψεις σας με τον προσωπικό σας γιατρό. Μην προχωρήσετε σε καμία δραστική αλλαγή της διατροφής, αν δεν μιλήσετε πρώτα με γιατρό!
Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι η διαλείπουσα νηστεία ίσως εγκυμονεί κινδύνους για κάποιους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όπως:
- υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη
- υποσιτισμός εάν δεν λαμβάνετε επαρκή διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόσληψης τροφής
- ζαλάδα, χαμηλή ενέργεια, ευερεθιστότητα
Εγείρονται επίσης ερωτήματα για το αν η διαλείπουσα νηστεία είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Δεν είναι σίγουρο το πόσο καιρό θα διαρκέσει η ύφεση για τους περισσότερους ασθενείς.
Η μελέτη εξέτασε τα άτομα μόνο ένα χρόνο μετά τις διατροφικές τους αλλαγές και δεν μας λέει για μακροπρόθεσμα οφέλη ή βλάβες. Το μέγεθος του δείγματος των 36 ατόμων είναι επίσης μικρό.
Τέλος, η έρευνα καλύπτει μόνο τον διαβήτη τύπου 2 και όχι τον διαβήτη τύπου 1.
Παρά την εποικοδομητική κριτική, η Campbell λέει ότι αξίζει να συζητήσετε με τον γιατρό σας και τονίζει ότι είναι σημαντικό να το κάνετε πριν το δοκιμάσετε μόνοι σας:
“Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή για την απώλεια βάρους και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε, καθώς μπορεί να χρειαστούν αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή. Η διατροφή σας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επαρκής για να καλύπτει τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά”.