Ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κατά δύο ημέρες.
Το εύρημα αυτό, όμως, δεν είναι οριστικό. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, λένε οι ερευνητές.
«Το θέμα με τον ψευδάργυρο δεν έχει λήξει», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ. «Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι για τις επιδράσεις του».
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το οποίο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Μελετάται στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος επειδή μπορεί να επεμβαίνει στην ικανότητα των υπαίτιων ιών να πολλαπλασιάζονται στη μύτη, το στόμα και τον λαιμό.
Μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει πως όντως ασκεί αυτή τη δράση στα τρυβλία πέτρι και σε πειραματόζωα. Τα τρυβλία πέτρι είναι τα στρογγυλά δισκάκια όπου γίνεται η καλλιέργεια των μικροοργανισμών. Πρέπει, όμως, να αποδειχθεί η δράση του και στους ανθρώπους.
Τα ευρήματα
Η νέα ανασκόπηση δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος στην βάση επιστημονικών ερευνών Cochrane Database of Systematic Reviews. Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 34 κλινικών μελετών (μελέτες σε ανθρώπους). Στις 19 από αυτές είχε εξεταστεί ο ψευδάργυρος ως θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και στις 15 ως μέσον πρόληψης.
Οκτώ από τις μελέτες με σχεδόν 1.000 εθελοντές εξέτασαν κατά πόσον μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των ιώσεων, όπως αποκαλούνται κοινώς τα κρυολογήματα. Όπως έδειξαν, όσοι εθελοντές τον λάμβαναν χρειάσθηκαν κατά μέσον όρο 5 ημέρες για να αναρρώσουν. Όσοι όμως λάμβαναν μια ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο), χρειάσθηκαν 7 ημέρες.
Εν τούτοις, η ανασκόπηση δεν υποστήριξε την ικανότητα του ψευδαργύρου να προλαμβάνει τις ιώσεις. Ούτε μειώνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η λήψη του ενδέχεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:
Τι λένε οι ερευνητές
Όσοι θέλουν να λαμβάνουν ψευδάργυρο για τις ιώσεις, πρέπει να γνωρίζουν τι μπορεί να προσφέρει και τι όχι, τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν για τις πιθανές παρενέργειές του.
«Εναπόκειται στους ίδιους να αποφασίσουν εάν αξίζει ο κίνδυνος των δυνητικά δυσάρεστων ανεπιθύμητων ενεργειών, για να αποκομίσουν το όφελος της συντόμευσης της νόσου κατά μερικές ημέρες», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους όταν νοσούν, τόνισε. Και αν πάρουν ψευδάργυρο ή άλλο διατροφικό συμπλήρωμα, να τον ενημερώσουν σχετικώς.
«Ο ψευδάργυρος έχει διερευνηθεί σε πολλές μελέτες. Ωστόσο οι προσεγγίσεις που εφαρμόστηκαν σε κάθε μία ήταν διαφορετικές, γι’ αυτό είναι δύσκολο να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα», εξήγησε. «Χρησιμοποιήθηκαν, π.χ., στις μελέτες διάφορες δόσεις και διαφορετικές μέθοδοι λήψης. Επιπλέον υπήρχαν διαφορές στον τρόπο αναφοράς και αξιολόγησης της υγείας των συμμετεχόντων».
Επομένως, πρέπει να διεξαχθούν μελέτες με τυποποιημένες μεθόδους χορήγησης και αναφοράς, ούτως ώστε να εξαχθούν πιο αξιόπιστα συμπεράσματα, κατέληξε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.