Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσθέτουν πολλά χρόνια στη ζωή τους.
Σε μεγάλη και πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η διατροφή μειώνει κατά 23% τις πιθανότητες θανάτου. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην προστασία τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Τα οφέλη που παρέχει η μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκαν σε μεσήλικες γυναίκες τις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί 25 χρόνια.
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά προγράμματα στον κόσμο. Βασίζεται κυρίως σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Ελαιόλαδο (είναι η κύρια πηγή λίπους)
Συνιστά επίσης μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ. Κόκκινο κρέας, οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνονται σποραδικά, σε ειδικές περιστάσεις.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 25.315 γυναίκες, μέσης ηλικίας σχεδόν 55 ετών. Στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, οι 3.879 από αυτές έχασαν τη ζωή τους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Είχαν επίσης 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.
Όσο πιο πιστά τηρούσαν τις επιταγές της, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος στην υγεία τους, αναφέρουν οι ερευνητές.
Πού αποδίδονται αυτά τα οφέλη; Οι ερευνητές υπέβαλλαν τις εθελόντριές τους σε διάφορες εξετάσεις που έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετιζόταν με βελτίωση σε σημαντικές παραμέτρους της υγείας, όπως:
- Ο μεταβολισμός
- Η φλεγμονή στο σώμα
- Η αντοχή στην ινσουλίνη