Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία υποδεικνύει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση των μικρών ψαριών στην υγεία μας.
Η μελέτη, η οποία έγινε από τον Δρ. Chinatsu Kasahara, τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.
Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, ενώ είναι συνήθης η πρακτική να τα τρώνε ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.
Τι έδειξε η έρευνα
Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι από άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) από αυτούς να σχετίζονται με καρκίνο.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια.
Τα μικρά ψάρια συμβάλλουν στην μακροζωία
Μετά τον έλεγχο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση κατανάλωσης μικρών ψαριών στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες παρουσίασε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.
«Αν και τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.
Όπως εξήγησε ο ειδικός, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.