Αν βάζετε έξτρα αλάτι στο φαγητό σας όχι μόνο διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε αργά ή γρήγορα υπέρταση, αλλά μπορεί να έχετε και αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσετε τύπου 2 διαβήτη!
Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας, πολυετούς μελέτης, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 400.000 ενήλικες.
Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που συσχετίζει το πολύ αλάτι με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος συνήθως οφείλεται στην υπερκατανάλωση υδατανθράκων (σε αυτούς ανήκουν τα σάκχαρα και η ζάχαρη).
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα από 402.982 εθελοντές, ηλικίας 37-73 ετών κατά την έναρξή της.
Κανένας τους δεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη, νεφροπάθεια ή καρδιαγγειακή νόσο όταν δήλωσε συμμετοχή σε αυτήν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, υγείας και τρόπου ζωής.
Τα ευρήματα
Έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρακολούθησης, οι 13.120 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με τύπου 2 διαβήτη. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή διαβήτη, η οποία σχετίζεται με την κακή διατροφή και συνήθως την παχυσαρκία.
Σε σύγκριση με τους εθελοντές οι οποίοι «ποτέ ή σπανίως» προσέθεταν αλάτι στο πιάτο τους, όσοι έβαζαν «μερικές φορές» είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη.
Αντίστοιχα, όσοι έβαζαν «συνήθως» είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο. Και όσοι έβαζαν «πάντοτε» αλάτι στο πιάτο τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι το αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και υπέρτασης. Η μελέτη μας όμως δείχνει για πρώτη φορά ότι παίζει ρόλο και στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.
Οι πιθανές εξηγήσεις
Ο ερευνητής δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς θα μπορούσε το αλάτι να συμβάλλει στην παθολογική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εκτιμά όμως ότι ίσως μας ενθαρρύνει να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες, αφού καθιστά πεντανόστιμα τα φαγητά.
Μεγαλύτερες μερίδες, όμως, σημαίνει περισσότερη φλεγμονή στον οργανισμό και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Όντως, η παρούσα μελέτη κατέδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση και μεταξύ της συχνής προσθήκης άλατος με:
- Υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
- Υψηλότερη αναλογία μέσης προς ισχία (δηλαδή με την αυξημένη περίμετρο της κοιλιάς)
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διεξαγάγουν κλινική μελέτη στην οποία θα περιορίσουν το αλάτι στη διατροφή εθελοντών, για να δουν τι αποτέλεσμα θα έχει στο σάκχαρό τους.
Πάντως ο ερευνητής τονίζει πως ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε να μειώνουμε το αλάτι στη διατροφή μας. «Δεν είναι δύσκολη αλλαγή, αλλά έχει πολλά οφέλη να προσφέρει», τονίζει.