Από πολλές απόψεις, η μεσογειακή διατροφή μοιάζει με κάτι σαν θαυματουργή διατροφή.
Έχει βρεθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στα οστά, στη γνωστική λειτουργία, στην καρδιαγγειακή υγεία και στην μακροζωία, μεταξύ άλλων.
Τώρα, νέα στοιχεία βρίσκουν ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται και με σημαντικά οφέλη για το αναπνευστικό σύστημα.
Συσχέτιση ανάμεσα στην μεσογειακή διατροφή και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση (στατιστική ανάλυση που συγκρίνει τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών για το θέμα) εννέα προηγούμενων ερευνών. Αυτές συνέκριναν τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων στη μεσογειακή διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της καρκίνου του πνεύμονα.
Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο “πιστοί” ήταν οι άνθρωποι στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τόσο μικρότερες ήταν οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα.
«Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ειδικά κάποιες που να περιλαμβάνουν συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, για την καλύτερη κατανόηση αυτών των ευρημάτων, η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική», δήλωσε η διατροφολόγος Vandana Sheth. «Το φαγητό μπορεί να έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη ασθενειών. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι μέρος του οπλοστασίου μας για την καταπολέμηση και την μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου», πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συσχέτιση, όχι απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος
Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση και όχι την αιτιότητα. Δηλαδή, μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, δεν σημαίνει ότι η καθαυτή διατροφή εμποδίζει τη νόσο. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή να είναι προστατευτικός παράγοντας.
Σίγουρα, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές θρεπτικές τροφές και μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του ατόμου.
“Τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι και ψάρια και θαλασσινά”, λέει η διατροφολόγος Julie Andrews. “Αυτές οι τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για ολόκληρο το σώμα, όπως ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά…. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα στοιχεία συνεπικουρούν στο ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει και τους πνεύμονες πέρα από την καρδιά και τον εγκέφαλο”, πρόσθεσε.