Τα υποκατάστατα ζάχαρης χαμηλών θερμίδων προορίζονταν να αντικαταστήσουν τις ζαχαρούχες επιλογές που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας. Αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι εξίσου κακές, όσο καλές.
Μια νέα προκλινική μελέτη από ερευνητές από το USC Dornsife διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης αργότερα. Η εξασθένηση της μνήμης μπορεί να προέρχεται από τα γλυκαντικά που επηρεάζουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και ασθένειες, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό.
“Οι έρευνες σε πειραματόζωα για τα τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων συνήθως εξετάζουν επίπεδα κατανάλωσης που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης και χρησιμοποιούν μόνο ένα γλυκαντικό”, εξηγεί η Lindsey Schier, επίκουρη καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife. “Για να σχεδιάσουμε την έρευνά μας ώστε να είναι πιο εφαρμόσιμη στους ανθρώπους, διατηρήσαμε τα επίπεδα κατανάλωσης εντός των συνιστώμενων ορίων και χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, για να προσδιορίσουμε εάν τα αποτελέσματα ήταν ειδικά για ένα δεδομένο γλυκαντικό ή γενικά στα τεχνητά γλυκαντικά”, πρόσθεσε.
Η ομάδα έβαλε αρουραίους να πίνουν νερό με διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης χαμηλών θερμίδων, όπως η σακχαρίνη και η στέβια.
Σε μια ξεχωριστή ομάδα αρουραίων έδωσαν σκέτο νερό με την τροφή τους. Μετά από έναν μήνα, οι αρουραίοι ενηλικιώθηκαν και οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν την μνήμη τους χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά τεστ:
Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι αρουραίοι που έπιναν νερό με τεχνητά γλυκαντικά σε παιδική κι εφηβική ηλικία είχαν πρόβλημα να θυμούνται αντικείμενα και μονοπάτια σε σύγκριση με τους αρουραίους που έπιναν μόνο σκέτο νερό.
Οι ερευνητές σημείωσαν και κάποιες άλλες παρατηρήσεις:
“Αν και τα ευρήματά μας δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει κάθε είδους τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων γενικά, υπογραμμίζουν ότι η συνήθης κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής μπορεί να έχει ακούσιες, μακροχρόνιες επιπτώσεις”, σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Scott Kanoski. , αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.