Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα για τους ηλικιωμένους με το γονίδιο APOEε4 που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη.

">

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής, καθώς είναι καλή πηγή Ω3 λιπαρών οξέων.

Όσοι δεν τρώνε λιπαρά ψάρια, όμως, μπορούν να παίρνουν ιχθυέλαιο ως συμπλήρωμα διατροφής που συχνά υποστηρίζεται ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Καρδιαγγειακά οφέλη
  • Συμβάλλει στην προστασία της υγείας των ματιών
  • Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου
  • Βοηθά τη μνήμη
  • Ωφελεί την ψυχική υγεία

Ωστόσο, ορισμένοι από τους ισχυρισμούς υγείας για τα ιχθυέλαια αμφισβητούνται και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να συσχετίζεται με κινδύνους για την υγεία σε μερικούς ανθρώπους.

Τώρα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα για τους ηλικιωμένους με το γονίδιο APOEε4 που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, βρήκε μειωμένη κατάρρευση των νευρικών κυττάρων σε εκείνους με το γονίδιο στους οποίους δόθηκε ιχθυέλαιο, αλλά όχι σημαντικό όφελος για τους ανθρώπους χωρίς το γονίδιο.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα εξατομικευμένων διατροφικών παρεμβάσεων με βάση τη γενετική προδιάθεση. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά απαιτείται πιο εκτενής έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων και τη θέσπιση οριστικών κατευθυντήριων γραμμών. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσουμε να διερευνούμε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και της διατροφής που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».
— Σύμβουλος νευρολόγος στο Re:Cognition Health, μιλώντας στο Medical News Today

Θετικές επιδράσεις μόνο σε άτομα με γονίδιο APOEε4

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέχθηκαν καλά τη θεραπεία, χωρίς σοβαρές παρενέργειες που προκλήθηκαν από τη θεραπεία.

Σε ολόκληρη την ομάδα, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στην έκβαση μεταξύ αυτών που έλαβαν θεραπεία με ωμέγα-3 και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, για εκείνους με το γονίδιο APOEε4, υπήρχε σημαντική διαφορά στην εξέλιξη των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας μεταξύ των ομάδων.

Τα άτομα με το αλληλόμορφο APOEε4 στην ομάδα ωμέγα-3 είχαν σημαντικά λιγότερη κατάρρευση των νευρικών κυττάρων από αυτά με το αλληλόμορφο στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ο νευρολόγος εξήγησε πώς τα ιχθυέλαια μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα:

«Οι φορείς του γονιδίου APOEε4 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ και μπορεί να έχουν διαφορετική μεταβολική ή φλεγμονώδη απόκριση στα [Ωμέγα-3] PUFA σε σύγκριση με τους μη φορείς. Αυτό το γονίδιο σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή του εγκεφάλου και οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι τα PUFA [ωμέγα-3] μετριάζουν».

«Το συγκεκριμένο γενετικό και βιοχημικό περιβάλλον στους φορείς APOEε4 μπορεί να τους κάνει να ανταποκρίνονται περισσότερο στις νευροπροστατευτικές επιδράσεις των [Ωμέγα-3] PUFA, οδηγώντας έτσι στην παρατηρούμενη μείωση της διάσπασης της ακεραιότητας των νευρώνων».
— Steve Allder, MD

Το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι μια πιθανή προληπτική θεραπεία για ορισμένους

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν συμβουλεύουν τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου από όλους τους ηλικιωμένους, αλλά προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ σε όσους έχουν το αλληλόμορφο APOEε4. Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτή ήταν μια μικρή μελέτη και ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την επαλήθευση των ευρημάτων τους.

Η ανώτερη συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια νευρολογίας, OHSU School of Medicine, σχολίασε σε δελτίο τύπου:

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι για τρία χρόνια, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του εικονικού φαρμάκου και της ομάδας που πήρε ιχθυέλαιο».

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν επιβλαβές, αλλά δεν θα έλεγα ότι χρειάζεται να παίρνετε ιχθυέλαιο για να αποτρέψετε την άνοια», συμβουλεύει.

Τόσο ο νευρολόγος όσο και, εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος και ανώτερος εκπαιδευτής διατροφής και υγείας στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, είπαν στο MNT ότι τα ιχθυέλαια είναι γενικά ασφαλή, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τα λαμβάνουν μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

«Οι αντενδείξεις είναι πάντα ανησυχητικές και συνιστώ στους πελάτες να μιλήσουν με την ιατρική τους ομάδα πριν προσθέσουν συμπληρώματα. Αν και γενικά είναι ασφαλές, υπάρχουν επιδράσεις που εξαρτώνται από την ηλικία και τη δόση, ειδικά για εκείνους με 2 αντίγραφα του γονιδίου APOE4», δήλωσε ο ειδικός στο MNT.

Πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερο να αυξήσετε τα ωμέγα 3 στη διατροφή σας: «Εν τω μεταξύ, αυξήστε την πρόσληψη μικρών ψαριών κρύου νερού που είναι καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών», συμβουλεύει.

Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες, τόσο σε δείγμα όσο και για να διερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των [Ωμέγα-3] PUFA στη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και τη βέλτιστη δοσολογία και σύνθεση συμπληρωμάτων ιχθυελαίων.