ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Νιώθετε φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού; – Δείτε για ποιο λόγο συμβαίνει

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ψωμί

Νιώθετε φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού; – Δείτε για ποιο λόγο συμβαίνει

Αν και υπάρχουν πολλές τροφές που το προκαλούν, το φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού είναι πολύ σύνηθες.

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και όχι μόνο.

Το πεπτικό σύστημα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον με ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, πεπτικών ενζύμων και σωματιδίων τροφής, που ταξιδεύουν μέσα από αυτό σε καθημερινή βάση. Ένας συνηθισμένος λόγος για το φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού, ή άλλων τροφών που περιέχουν σιτάρι, είναι η ανισορροπία σε ένα από αυτά τα σημεία.

Σε ένα έντερο, που λειτουργεί καλά και δεν υπάρχουν συμπτώματα φουσκώματος, οι πεπτικές διεργασίες ισορροπούν.

Για να το καταλάβουμε αυτό, μπορούμε να χωρίσουμε το πεπτικό σύστημα σε 3 κύρια τμήματα, το καθένα με έναν μοναδικό ρόλο:

Πρώτο τμήμα: Στόμα και στομάχι

Μηχανική διάσπαση της τροφής σε μικρά σωματίδια και έναρξη των διεργασιών πέψης

Δεύτερο τμήμα: Λεπτό έντερο

Απορρόφηση των συστατικών της τροφής

Τρίτο τμήμα: Παχύ έντερο

Ζύμωση και επαναρρόφηση νερού

Αν και θέλουμε να υπάρχει ζύμωση, αυτή πρέπει να γίνεται στο σωστό μέρος του πεπτικού σωλήνα και στη σωστή ισορροπία, για να μη νιώθουμε δυσφορία.

Γιατί συγκεκριμένα συστατικά του ψωμιού, όπως το σιτάρι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα

Το σιτάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν συγκεκριμένο τύπο υδατανθράκων, γνωστό ως φρουκτάνη. Οι φρουκτάνες, σε ένα εκτός ισορροπίας πεπτικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Η ανισορροπία που περιγράφεται παραπάνω σημαίνει ότι είτε παράγονται πάρα πολλά αέρια από τη διάσπαση των φρουκτανών, είτε αυτές δεν διασπώνται επαρκώς.

Και αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβεί σε δύο τμήματα του εντέρου:

-λεπτό έντερο
-παχύ έντερο

Αυτή η απορυθμισμένη διεργασία στο έντερο μπορεί να αναγνωριστεί με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα:

-εάν το φούσκωμα συμβαίνει εντός 1 ώρας από το φαγητό, τότε το πρόβλημα μάλλον είναι στο λεπτό έντερο
-εάν το φούσκωμα αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα μάλλον είναι στο παχύ έντερο

Ο κύριος λόγος για το φούσκωμα που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ψωμιού ή σιταριού, μπορεί να είναι μία από αυτές τις ανισορροπίες. Καθώς πρόκειται για βακτηριακή ανισορροπία, παρατηρούμε συνήθως μια αύξηση των βακτηρίων που αγαπούν να χωνεύουν το σιτάρι, ιδιαίτερα τις φρουκτάνες.

Εάν έχουμε πάρα πολλά από τα βακτήρια που τους αρέσει να καταναλώνουν σιτάρι, τότε παράγονται υψηλά επίπεδα αερίου κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και καταλήγουμε να φουσκώνουμε.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ψωμί

Εάν η μόνη επιλογή σας είναι να αφαιρέσετε πλήρως το ψωμί από τη διατροφή σας, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές:

-Δοκιμάστε ψωμί χωρίς σιτάρι, όπως από ρύζι ή κινόα.
-Αντί να φτιάξετε μια πίτα από αλεύρι σίτου, δοκιμάστε να χτυπήσετε 2 αυγά και να φτιάξετε μια ομελέτα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση για περιτυλίγματα.
-Μια άλλη επιλογή είναι να κόψετε μια γλυκοπατάτα σε φέτες μήκους 1 cm που μοιάζουν με ένα κομμάτι ψωμί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να ψηθεί σε τοστιέρα ή στη σχάρα και να γίνει μια εκπληκτικά καλή εναλλακτική λύση για ψωμί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.