Οι ντομάτες δικαίως αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
Όπως εξηγεί διαιτολόγος οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και φολικό οξύ. Περιέχουν επίσης λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και β-καρωτίνη που τους προσδίδουν το πλούσιο χρώμα τους.
Σύμφωνα με την Βάση Δεδομένων Τροφίμων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια οι ντομάτες (ωμές) παρέχουν:
- 94,52 γραμμάρια νερό
- 18 θερμίδες
- 0,88 γρ. πρωτεΐνης
- 3,89 γρ. υδατάνθρακες
- 2,63 γρ. σάκχαρα
- Ελάχιστα λιπαρά (μόλις 0,2 γρ.)
- 1,2 γρ. φυτικές ίνες
- 237 mg καλίου
- 13,7 mg βιταμίνης C
- 7,9 μικρογραμμάρια (μg) βιταμίνης Κ
- 15 μικρογραμμάρια φολικό οξύ
- 449 μικρογραμμάρια β-καρωτίνη
- 2.573 μικρογραμμάρια λυκοπένιου
Περιέχουν επίσης πλήθος άλλων συστατικών, από λουτεΐνη και ζεαξανθίνη έως βιταμίνη Α και φώσφορο.
Η θρεπτική αξία τους μεταβάλλεται όταν τις μαγειρεύουμε. Ακόμα κι έτσι, όμως, διατηρούν πολλές από τις πολύτιμες ιδιότητές τους, τονίζει η διαιτολόγος. Χώρια που μερικές ενισχύονται με τη μαγειρική.
Τα οφέλη στην υγεία
Οι έως τώρα μελέτες με τις ντομάτες έχουν δείξει πως σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Μεταξύ άλλων μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ ασκούν και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Επιπλέον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος. Η καθημερινή κατανάλωσή τους εξ άλλου έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων.