Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία.
Από μικρά παιδιά μάς έχουν μάθει ότι η κατανάλωση φρούτων είναι μία εξαιρετικά σωστή επιλογή για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.
Ωστόσο αυτό που δεν μας έχουν μάθει, είναι το πότε πρέπει να λαμβάνουμε τα φρούτα. Διότι όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και το φαγητό είναι θέμα timing.
Το να λαμβάνουμε τα φρούτα ως επιδόρπιο στην πραγματικότητα κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Είναι πιθανό να ενοχλήσει και τελικά να επιβραδύνει την πέψη μας.
Παρότι τείνουμε να χωνεύουμε τα φρούτα γρήγορα, όταν τα τρώμε μετά από ένα μεγάλο γεύμα, μπορεί να προκαλέσει «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στο έντερό μας. Το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη του κυρίου γεύματος και αφήνει τα φρούτα για αργότερα.
Η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα, το σάκχαρο φρούτων ΑΚΑ, δε θα διαλυθεί γρήγορα και θα προκαλέσει πόνους στο στομάχι.
Υπάρχει σωστό timing; Προφανώς και υπάρχει. Είναι προτιμέρος να τρώμε φρούτα εκτός των ωρών γεύματος καθώς έτσι θα αφομοιωθούν γρηγορότερα και πιο εύκολα. Μία έως δύο ώρες πριν το γεύμα ή τρεις έως τέσσερις ώρες μετά είναι ιδανικές στιγμές ενώ καλή συνήθεια είναι να τρώμε φρούτα για πρωινό με άδειο στομάχι.
Επίσης το να μαγειρεύουμε τα φρούτα είναι μία καλή συνθήκη διότι οι ίνες εξομοιώνονται καλύτερα από το σώμα μας και τα ευαίσθητα στομάχια το αντέχουν πιο άνετα.