Η διατροφή που ακολουθεί κάποιος δεν επιδρά μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό του, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τις τροφές που επιλέγουμε.
Αν ανήκετε σε αυτούς που το άγχος, η κούραση και ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που καλείστε να διαχειριστείτε καθημερινά, επιβαρύνουν τη μνήμη σας, επιλέξτε τροφές με ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν το στρες, ακόμη και την άνοια.
Βάλτε στην καθημερινότητά σας μωβ και κόκκινες τροφές, οι οποίες περιέχουν το φυτοχημικό ανθοκυάνη. Η ουσία αυτή που δίνει χρώμα στις τροφές, ενισχύει παράλληλα τη μνήμη.
Μήλο: Περιέχει υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από το Αλτσχάιμερ. Η περισσότερη κερσετίνη βρίσκεται στη φλούδα, η οποία περιέχει και την ανθοκυάνη.
Μπρόκολο: Περιέχει κερσετίνη, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Μελιτζάνα: Εξαιρετική πηγή ανθοκυάνης. Περιέχει επίσης νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου.
Παντζάρια: Είναι καλή πηγή ανθοκυάνης και φυλλικού οξέος.
Σταφύλι: Τα κόκκινα, μοβ και μαύρα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ανθοκυάνη. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης αυτά τα φυτοχημικά, δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε, καθώς θα εξουδετερώσετε τα οφέλη. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι ό,τι πρέπει.
Σπανάκι: Εμποδίζει και αναστρέφει την απώλεια μνήμης, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ, το οποίο προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, καλύπτει τα 2/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ.
Κρεμμύδι: Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυάνη και κερσετίνη. Το κίτρινο και το λευκό κρεμμύδι περιέχει επίσης καλά επίπεδα κερσετίνης.
Δενδρολίβανο: Το δενδρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ, μια νευροπροστατευτική ουσία. Μελέτη έχει δείξει ότι ακόμα και η μυρωδιά του δεντρολίβανου βελτιώνει τη μνήμη όσο κάνουν δουλειά γραφείου.