Με βάση τα αποτελέσματα, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια (μπιζέλια, φακές, σόγια), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, καλαμπόκι, καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς, σε συνδυασμό με χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να προσθέσει έως και 10 χρόνια ζωής σε ένα νεαρό άτομο και 6-7 χρόνια σε ενήλικες μέσης ηλικίας, εάν ξεκινήσουν αρκετά νωρίς.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Medicine. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες σχετικά με τη διατροφή και τη μακροζωία.
Εξηγώντας τα ευρήματά τους, έγραψαν: “Μια διατροφική αλλαγή που τηρείται σταθερά μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε άτομα όλων των ηλικιών. Τα κέρδη προβλέπεται να είναι μεγαλύτερα όσο νωρίτερα ξεκινούν οι διατροφικές αλλαγές στη ζωή”.
Φυσικά, αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής κάποιου και η διατροφή είναι μόνο ένας από αυτούς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι προβλέψεις αντιπροσωπεύουν μόνο έναν πιθανό αντίκτυπο.
Ένας από τους λόγους για την μελέτη είναι το γεγονός ότι οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι προκαλούν 11 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Όταν συνδύασαν όλα τα δεδομένα, οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς άλλαξε το προσδόκιμο ζωής όταν εφαρμόστηκαν βέλτιστες και παρατεταμένες αλλαγές στην τυπική δυτική διατροφή. Εξέτασαν αλλαγές στην πρόσληψη:
Για τους ηλικιωμένους, τα κέρδη θα ήταν “μικρότερα, αλλά ουσιαστικά”, σημείωσαν.
Συνολικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:
Τα μεγαλύτερα κέρδη, βρήκαν, θα προέκυπταν από την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Lars Thore Fadnes από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, δήλωσε ότι βρέθηκαν οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή μοτίβα διατροφής.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν όλα τα στοιχεία που δίνουν στις δίαιτες τόσο μεγάλη δύναμη για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής μας. Η εν λόγω μελέτη προσφέρει μια υπόδειξη: “Η βέλτιστη διατροφή περιλαμβάνει πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά”, εξηγεί η Laura Brown, ανώτερη λέκτορας Διατροφής, Τροφίμων και Επιστημών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Teesside.
Η Brown εξήγησε ότι έρευνα σε ανθρώπινα κύτταρα δείχνει ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να επιβραδύνουν, ή να αποτρέψουν τη βλάβη στα κύτταρα, η οποία είναι μια αιτία γήρανσης. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα αντιοξειδωτικά που αποτελούν μέρος της διατροφής μας μπορούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.