Περισσότεροι από 30 ειδικοί από τις ΗΠΑ αξιολόγησαν 24 διατροφικά προγράμματα για να βρουν ποια αποδεδειγμένα παρέχουν τα περισσότερα οφέλη στην υγεία και επιπλέον μας αδυνατίζουν σωστά.
Αν πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε καλή υγεία, καιρός είναι να θυμηθείτε τις διατροφικές συνήθειες των παππούδων σας. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η μεσογειακή διατροφή, κορμός της οποίας είναι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, αναδεικνύεται ως η πιο υγιεινή στον κόσμο.
Η σχετική απόφαση ελήφθη από ομάδα 33 ειδικών, τους οποίους επιστράτευσε ο οργανισμός U.S. News & World Report για να ελέγξουν τα πιο δημοφιλή διαιτολόγια και να τα βαθμολογήσουν με βάση κριτήρια, όπως:
- Αν περιέχουν όλες τις ομάδες τροφίμων
- Αν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αξία τους
- Αν είναι ευρέως διαθέσιμα τα τρόφιμα που προτείνουν
- Πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία των πιάτων
- Αν χρησιμοποιούν πρόσθετες βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα
Όπως ανακοίνωσε το U.S. News & World Report, η μεσογειακή διατροφή αναδείχθηκε ως το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα όλων. Αναδείχθηκε επίσης ως:
- Η πιο υγιεινή διατροφή
- Η καλύτερη, πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή δεν απαιτεί να καταναλώνει κανείς μόνο τρόφιμα από την περιοχή της Μεσογείου. Μπορεί να ακολουθήσει τις βασικές αρχές της, προσαρμόζοντάς την στην τοπική κουζίνα, όπου κι αν βρίσκεται.
Τα οφέλη
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως:
- Σακχαρώδους διαβήτη
- Υψηλής χοληστερόλης
- Καρδιοπάθειας
- Άνοιας και απώλειας μνήμης
- Κατάθλιψης
- Καρκίνου του μαστού
Έχει επίσης σχετιστεί με πιο γερά οστά, πιο υγιή καρδιά και πιο μακροχρόνια ζωή.
Τι περιέχει
Η δίαιτα βασίζεται σε απλά, κυρίως φυτικής προελεύσεως πιάτα. Τα περισσότερα περιέχουν:
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Όσπρια και σπόρους
Περιέχει επίσης λίγους ξηρούς καρπούς και δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο, που αποτελεί την κύρια πηγή λίπους. Σπανίως καταναλώνονται άλλα είδη λίπους, όπως το βούτυρο. Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνονται μόνο σε ειδικές περιστάσεις.
Όσον αφορά τις πρωτεΐνες της μεσογειακής διατροφής, ενθαρρύνεται η συστηματική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται με μέτρο. Στην πραγματικότητα, καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στην κλασική δυτικού τύπου διατροφή που μπορεί π.χ. να έχει καθημερινά αυγά για πρωινό.
Τέλος, περιστασιακή είναι και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μάλιστα αυτό συνήθως προστίθεται για να προσδώσει γεύση στα πιάτα και δεν είναι ο «πρωταγωνιστής» (π.χ. ζυμαρικά με λίγο κιμά και όχι μπριζόλα με τηγανητές πατάτες).
Η μεσογειακή διατροφή έχει επίσης δύο βασικές, μη-διατροφικές συνιστώσες:
- Τις κοινωνικές συναναστροφές στη διάρκεια των γευμάτων και
- Την αυξημένη φυσική δραστηριότητα.
Η δεύτερη και η τελευταία θέση
Με βάση την κατάταξη του U.S. News & World Report, τη δεύτερη θέση της κατάταξης καταλαμβάνουν οι δίαιτες DASH και flexitarian. Και τα δύο διαιτολόγια δίνουν έμφαση στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως και η μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον μειώνουν ή αποκλείουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η DASH δίνει επίσης έμφαση στη μειωμένη πρόσληψη άλατος, διότι ο στόχος της είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αντίστοιχα η flexitarian, που είναι πιο ευέλικτο διαιτολόγιο, επιτρέπει σποραδικά την κατανάλωση κρέατος ή πουλερικών.
Ως η χειρότερη διατροφή όλων αναδείχθηκε η δίαιτα των ωμών τροφίμων. Και αυτό διότι αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων (π.χ. όλα τα ζωικής προελεύσεως), αφού όσοι την ακολουθούν δεν επιτρέπεται να φάνε τίποτα μαγειρεμένο, επεξεργασμένο ή τροποποιημένο καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Τέλος, η πολύ δημοφιλής δίαιτα keto κατετάγη στην 20η θέση, μαζί με την δίαιτα Atkins και μερικές άλλες.