Σημασία δεν έχει μόνο τι τσιμπολογάμε, αλλά και τι ώρα, αναφέρουν κορυφαίοι βρετανοί επιστήμονες.
Σε πρόσφατη συνέντευξή τους, ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL), και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του KCL, εξήγησαν τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για το θέμα, ποια είναι η χειρότερη και ποια η καλύτερη ώρα για τσιμπολόγημα και ποια είναι τα πιο επιβαρυντικά και τα πιο υγιεινά σνακ.
Όπως είπαν οι δύο ειδικοί, πρόσφατη έρευνα σε 1.000 εθελοντές έδειξε ότι το 35% τσιμπολογούσαν φαγητό μετά τις 9 το βράδυ. Το βραδινό τσιμπολόγημα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος τους, καθώς και σε δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας όπως:
- Τα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα
- Τα επίπεδα σακχάρου
Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες. «Όποιος καταναλώνει σνακ αργά (μετά τις 6 το απόγευμα) ή πολύ αργά (μετά τις 9 το βράδυ) επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του», τόνισε η ειδικός.
Αντιθέτως, όσοι καταναλώνουν τα σνακ νωρίτερα μέσα στην ημέρα, δεν έχουν ανάλογες αρνητικές εκβάσεις. Αν μάλιστα τα σνακ τους είναι υγιεινά, τόσο το καλύτερο.
Τι τσιμπολογάμε
Ο ειδικός είπε: «Δυστυχώς, το τσιμπολόγημα το βράδυ που επιστρέφουμε από τη δουλειά έχει γίνει πια παράδοση. Όλοι βλέπουν τηλεόραση το βράδυ και δίπλα τους έχουν – στην καλύτερη περίπτωση – πιατέλες με σάντουϊτς ή κέικ και φλιτζάνια με καφέ ή τσάι».
Και πρόσθεσε: «Το πιο δημοφιλές σνακ, όμως, είναι τα πατατάκια, πρόσθεσε. Δυστυχώς, ορισμένες μάρκες είναι υπερεπεξεργασμένες και περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και λίγη πατάτα. Αυτού του είδους τα προϊόντα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για την υγεία».
Αν λοιπόν θέλετε να τσιμπολογήσετε, αφ’ ενός πρέπει να το κάνετε νωρίς, αφ’ ετέρου να φροντίστε ό,τι τρώτε να είναι τουλάχιστον υγιεινό.
Καλές επιλογές για σνακ, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, είναι:
- Ανάμικτοι ξηροί καρποί
- Γουακαμόλε με ψιλοκομμένα λαχανικά
- Λευκό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα
- Λίγη μαύρη σοκολάτα (με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο) με αμύγδαλα
- Αγγούρι με χούμους
- Βραστά, σφιχτά αυγά
- Ψιλοκομμένο μήλο με φυστικοβούτυρο