Καθώς πλησιάζει ο νέος χρόνος, πολλοί νιώθουν την ανάγκη να χάσουν τα κιλά που πήραν τρώγοντας ανεξέλεγκτα όλο τον Δεκέμβριο. Η λύση, όμως, δεν είναι να κάνουν ενέσεις με αντιδιαβητικά φάρμακα, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Οι ενέσεις αυτές έγιναν το ιατρικό θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο το 2023, κυρίως λόγω της διαφήμισης που τους έγινε από διασήμους που τα χρησιμοποίησαν για να αδυνατίσουν.
Στα εν λόγω φάρμακα ανήκουν η σεμαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη και άλλα σκευάσματα. Ανήκουν στα ανάλογα και τους αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1, και δρουν μιμούμενα ορμόνες οι οποίες προκαλούν κορεσμό της πείνας.
Αρχικά είχαν εγκριθεί ως φάρμακα για τη ρύθμιση του τύπου 2 διαβήτη. Σύντομα, όμως, έγινε αντιληπτό ότι σχετίζονταν με σημαντική απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένα εγκρίθηκαν σε διαφορετικές μορφές για το αδυνάτισμα.
Μολονότι, όμως, θεωρούνται σημαντικά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έγιναν τόσο δημοφιλή ώστε ήδη πολλοί τα ζητούν πλέον για τους λάθος λόγους.
Δεν είναι γρήγορη λύση
«Νομίζω πως όποιος κάνει τις ενέσεις για να απαλλαγεί εύκολα και γρήγορα από τα κιλά του Δεκεμβρίου, θα απογοητευθεί οικτρά», λέει λέκτορας Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, στο Κέιμπριτζ. «Τα φάρμακα αυτά δεν είναι μία γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους. Λειτουργούν μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με δίαιτα και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Επομένως δεν αποτελούν άλλοθι για να τρώει κανείς ανεξέλεγκτα».
Επιπλέον, «τα φάρμακα αυτά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις», συνηγορεί λέκτορας Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Hull. «Πόσο μάλλον που για να δράσουν γίνεται προοδευτική τιτλοποίηση, δηλαδή προσαρμογή της δόσης ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα».
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η προμήθειά τους μέσω του Ίντερνετ, συνεχίζει. Πολύ πρόσφατα υπήρξε προειδοποίηση από τις ΗΠΑ ότι κυκλοφορούν ψευδεπίγραφα ενέσιμα σκευάσματα στα διαδικτυακά «φαρμακεία», τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Ο κίνδυνος παρενεργειών
Ένα άλλο σημείο που προβληματίζει τους γιατρούς είναι ο κίνδυνος παρενεργειών. Μολονότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, δεν παύει να παραμένουν υπαρκτές, επισημαίνει ο ειδικός.
Κι αν αυτό το ενδεχόμενο είναι αποδεκτό στους ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, που ήδη βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο υγείας, είναι απαράδεκτο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν τα φάρμακα, τονίζει.
Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, λ.χ., συμπεριλαμβάνονται η εξαντλητική ναυτία και η αδυναμία απόλαυσης του φαγητού. Στις σπάνιες και σοβαρές περιλαμβάνεται η αδυναμία του στομάχου να εξωθήσει το περιεχόμενό του προς το λεπτό έντερο.
Αυτές και άλλες παρενέργειες ωθούν αρκετούς ασθενείς να διακόπτουν τη λήψη τους, ακόμα κι αν γνωρίζουν εκ των προτέρων γι’ αυτές, αναφέρει καθηγητής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO).