Η αιτία του Αλτσχάιμερ δεν είναι καλά κατανοητή. Αυτό δυσκολεύει τη θεραπεία μεν, αλλά σημειώνεται πρόοδος δε.
Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο ζωντανών ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων, ερευνητές από το Tufts έδειξαν ότι ο κοινός ιός του έρπητα θα μπορούσε να προκαλέσει πλάκες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τώρα, οι ερευνητές του Tufts εργάζονται για να κατανοήσουν τι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Έχουν δοκιμάσει 21 διαφορετικές ενώσεις σε νευρικά κύτταρα που έχουν προσβληθεί από το Αλτσχάιμερ στο εργαστήριο, μετρώντας την επίδραση των ενώσεων στην ανάπτυξη κολλωδών β-αμυλοειδών πλακών. Αυτές οι πλάκες αναπτύσσονται στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.
Ορισμένες από τις 21 ενώσεις που δοκιμάστηκαν μείωσαν την εξέλιξη της νόσου δρώντας ως αντι-ιικοί παράγοντες. Έτσι επιβράδυναν τη νόσο του Αλτσχάιμερ που προκαλείται από τον ιό του έρπητα.
Αλλά η εύρεση μιας ένωσης “που θα μπορούσε να μειώσει τις πλάκες ανεξάρτητα από το συστατικό του ιού θα ήταν ιδανική, γιατί αυτό θα έδειχνε ότι ανεξάρτητα από την αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να δείτε ακόμα κάποιο είδος βελτίωσης”, λέει η Dana Cairns, επιστημονική συνεργάτιδα στο Kaplan Lab στη Σχολή Μηχανικών, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.
Ο αρχικός έλεγχος έγινε σε πιο απλά μοντέλα και οι ενώσεις που είχαν θετική επίδραση στη συνέχεια δοκιμάστηκαν στο τρισδιάστατο μοντέλο νευρικού ιστού. Αυτό το μοντέλο δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα μη αντιδραστικό μεταξωτό σφουγγάρι που έχει σπαρθεί με κύτταρα ανθρώπινου δέρματος, τα οποία -μέσω γενετικού επαναπρογραμματισμού- μετατρέπονται σε πρόγονα νευρικών βλαστοκυττάρων.
Αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται και κατοικούν το σφουγγάρι, “που επιτρέπει τον σχηματισμό τρισδιάστατου δικτύου νευρώνων παρόμοιων με αυτόν που θα βλέπατε στον ανθρώπινο εγκέφαλο”, λέει ο Cairns.
Εκτός από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού και τη ρεσβερατρόλη, βρήκαν ότι η κουρκουμίνη (από τον κουρκουμά), το διαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και μια ένωση που ονομάζεται κιτικολίνη εμπόδιζαν τον σχηματισμό πλακών και δεν είχαν αντι-ιικά αποτελέσματα.
“Ελπίζαμε να βρούμε ενώσεις που θα ήταν αβλαβείς και θα έδειχναν κάποιο επίπεδο αποτελεσματικότητας”, είπε. Οι ενώσεις του πράσινου τσαγιού και η ρεσβερατρόλη πληρούσαν αυτό το πρότυπο.
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού (μόρια στα φύλλα του τσαγιού που έχουν αντιοξειδωτική δράση) έχουν διερευνηθεί ως πιθανή θεραπεία για καρκίνους και η ρεσβερατρόλη έχει δοκιμαστεί για αντιγηραντικές ιδιότητες.
Η Cairns προειδοποίησε ότι το να βλέπεις αποτελέσματα στο εργαστήριο “δεν μεταφράζεται πάντα απαραίτητα σε αυτό που μπορεί να δεις σε έναν ασθενή”. Ορισμένες ενώσεις δεν διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, κάτι που θα ήταν απαραίτητο στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, και ορισμένες έχουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι δεν απορροφώνται εύκολα στο σώμα ή στην κυκλοφορία του αίματος.
Ενώσεις όπως αυτές οι δύο που δείχνουν κάποια αποτελεσματικότητα και είναι γνωστό ότι είναι ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμες θα μπορούσαν να ληφθούν ως συμπλήρωμα ή να καταναλωθούν ως μέρος της διατροφής κάποιου, προσθέτει.
“Για παράδειγμα, οι φυσικές πηγές ρεσβερατρόλης περιλαμβάνουν το κόκκινο κρασί, ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα βακκίνια, τα φιστίκια Αιγίνης και το κακάο”, λέει η Cairns.
“Αν και είναι ενθαρρυντικό να μπορείτε να λαμβάνετε μέτρα όπως αυτά για την πιθανή πρόληψη του εγκεφαλικού νευροεκφυλισμού στο μέλλον, είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας”, επισήμανε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.