Το να βελτιώσεις τη διατροφή σου δεν είναι κάτι το περίπλοκο, καθώς αρκούν κάποιες μικρές αλλαγές οι οποίες θα κάνουν τη… διαφορά.
Ακολουθούν πέντε απλές αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διατροφή σου.
Αύξησε την πρόσληψη λαχανικών
Τα λαχανικά είναι γεμάτα με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που προάγουν την καλή υγεία. Στόχευσε να γεμίζεις το μισό πιάτο σου με μια πολύχρωμη ποικιλία λαχανικών σε κάθε γεύμα.
Είτε πρόκειται για φυλλώδη χόρτα, ζωηρόχρωμες πιπεριές ή τραγανά καρότα, η ενσωμάτωση περισσότερων λαχανικών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ικανοποιημένος και γεμάτος ενέργεια.
Extra tip: Το καλοκαίρι, μπορείς να ενσωματώσεις ποικιλία λαχανικών δροσερές μακαρονοσαλάτες.
Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως
Αντικατάστησε τα ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, με δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής αλέσεως.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης διατηρούν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους, παρέχοντας μια πιο αργή απελευθέρωση ενέργειας και μπορούν να σε διατηρήσουν χορτάτο για περισσότερο χρόνο. Υποστηρίζουν επίσης την υγεία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Περιόρισε τα πρόσθετα σάκχαρα
Τα υπερβολικά προστιθέμενα σάκχαρα στη διατροφή μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και να συμβάλουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.
Πρόσεξε τα ζαχαρώδη ποτά, τα επεξεργασμένα σνακ και τα επιδόρπια. Προτίμησε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως φρέσκα φρούτα ή φυσικά γλυκαντικά.
Δώσε προτεραιότητα στις άπαχες πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των μυών, καθώς και για άλλες ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Επίλεξε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια, τόφου, φασόλια και όσπρια.
Μείωσε την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας.
Μείνε ενυδατωμένος
Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση της σωστής πέψης. Να έχεις μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ως υπενθύμιση για να παραμένεις ενυδατωμένος.
Αν βρίσκεις το απλό νερό βαρετό, δοκίμασε να το εμπλουτίσεις με φρέσκα φρούτα ή βότανα π.χ. λεμόνι, αγγούρι, τζίντζερ, δυόσμο κ.ά.
Να θυμάσαι ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις μακροπρόθεσμα. Επικεντρώσου στην πρόοδο, όχι στην τελειότητα, και επίτρεψε στον εαυτό σου να απολαμβάνει περιστασιακές απολαύσεις με μέτρο.
Κι αν δεν είσαι σίγουρος από πού να ξεκινήσεις ή χρειάζεσαι εξατομικευμένη καθοδήγηση, σκέψου να επισκεφθείς έναν διατροφολόγο.