Η παπάγια είναι ένα μαλακό τροπικό φρούτο με κιτρινωπό-πορτοκαλί χρώμα. Η γεύση του εξαρτάται από το αν τρώτε ώριμη ή άγουρη παπάγια.
Όταν ωριμάσει, είναι γλυκιά και έχει γεύση παρόμοια με το πεπόνι. Η άγουρη παπάγια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει ελάχιστη έως καθόλου γεύση.
Θρεπτική αξία
Μια μικρή παπάγια (περίπου 157 γραμμάρια) έχει μόνο 68 θερμίδες.
Άλλα διατροφικά στοιχεία για την παπάγια:
2,7 g διαιτητικών ινών (10% της ημερήσιας ανάγκης – DV)
31 mg ασβεστίου (2% DV)
33 mg μαγνησίου (8% DV)
286 mg καλίου (6 % DV)
0,13 mg ψευδαργύρου (1% DV)
95,6 mg βιταμίνης C (106% DV)
58 mcg φυλλικού οξέος (15 % DV)
1.492 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α (30% DV)
0,47 mg βιταμίνης Ε (2,5% DV)
4,1 mcg βιταμίνης Κ (3% DV)
Τι μπορείτε να κάνετε με τους σπόρους από την παπάγια
Οι περισσότεροι πετούν τους σπόρους μόλις κόψουν το φρούτο. Λάβετε υπόψη ότι οι σπόροι της παπάγιας είναι βρώσιμοι, επομένως είναι απολύτως εντάξει να τους φάτε!
Οι σπόροι έχουν μια τραγανή υφή και μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση, καθιστώντας τους το τέλειο καρύκευμα για πολλά πιάτα. Απλώς αφαιρέστε τους σπόρους και φυλάξτε τους για αργότερα:
Παπάγια: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία;
Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Προκαλεί προβλήματα μνήμης και σταδιακή απώλεια των πνευματικών ικανοτήτων.
Η ακριβής αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι άγνωστη. Αλλά πιστεύεται ότι το οξειδωτικό στρες παίζει ρόλο στην εξέλιξή της. Πρόκειται για μια ανισορροπία στο σώμα μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών (μόρια που προκαλούν κυτταρική βλάβη).
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα της ζυμωμένης σκόνης παπάγιας μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες σε άτομα που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Εντούτοις, οι πιθανές επιδράσεις της παπάγιας ως ολόκληρο φρούτο δεν έχουν μελετηθεί ως προς το συγκεκριμένο όφελος.
Προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου
Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες σχετίζονται στενά με διάφορους τύπους καρκίνου. Επειδή η παπάγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου οφείλεται επίσης στο λυκοπένιο της παπάγιας, το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές και φυσική χρωστική ουσία που δίνει κοκκινωπό χρώμα σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα.
Επιπλέον, η παπάγια περιέχει το αντιοξειδωτικό β-καροτίνη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η παπάγια μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να σας προστατεύσει από διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις.
Προστατεύει δυνητικά την καρδιά
Η παπάγια περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Βοηθά στην μείωση του σακχάρου στο αίμα
Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 και ψάχνετε τρόπους για να μειώσετε τον μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, η παπάγια μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Παίζει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Η παπάγια μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο λόγω του ενζύμου παπαΐνη. Αυτό το ένζυμο αυξάνει την παραγωγή κυτοκινών, οι οποίες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής. Έτσι, το φρούτο μπορεί να μειώσει τον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα και παρόμοιες καταστάσεις.
Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών
Η παπάγια περιέχει μια καλή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, που προστατεύουν τα μάτια από ασθένειες, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται στα μάτια.
Βελτιώνει την πέψη
Η υψηλή περιεκτικότητα της παπάγιας σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης, μειώνοντας το φούσκωμα και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές της ίνες ευνοούν την τακτική δραστηριότητα του εντέρου, κάτι που μειώνει και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.