Τα παστεριωμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, για να καταστρέψουν επιβλαβή μικρόβια, όπως βακτήρια και ιούς, που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Αν και η παστερίωση είναι μια κοινή πρακτική που κάνει τα τρόφιμα πιο ασφαλή για κατανάλωση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής, δεν μπορούν όλα τα τρόφιμα να παστεριωθούν. Επιπλέον, τα παστεριωμένα τρόφιμα εξακολουθούν να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο μόλυνσης από επιβλαβή μικρόβια.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι τα μη παστεριωμένα τρόφιμα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και καλύτερη γεύση. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα είναι λιγότερο ασφαλή και ότι οι διαφορές στα θρεπτικά συστατικά είναι ελάχιστες.
Αυτό το άρθρο εξετάζει τη διαφορά μεταξύ παστεριωμένων και μη παστεριωμένων τροφίμων, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του καθενός και πώς να γνωρίζετε ποια να επιλέξετε.
Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα πωλούνται παρόλο που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με υψηλές θερμοκρασίες. Τα τρόφιμα που δεν έχουν παστεριωθεί περιλαμβάνουν:
Πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και ο υψηλός κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών σχετίζονται με την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφίμων, αν και μπορεί να υπάρχουν μερικά οφέλη.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία φαίνεται να υπερτερούν των πιθανών οφελών στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες και μερικές φορές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Ο όρος “οργανοληπτικές ιδιότητες” αναφέρεται στη γεύση, την εμφάνιση και την μυρωδιά του προϊόντος.
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της παστερίωσης δεν σκοτώνει μόνο επιβλαβή βακτήρια και ιούς στα τρόφιμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη θρεπτική ποιότητα, την εμφάνιση και τη γεύση του φαγητού.
Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες απέδειξαν ότι η παστερίωση μείωσε τα προστατευτικά αντισώματα, την βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο στο μητρικό γάλα.
Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι απώλειες θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο γάλα είναι μικρές και ότι τα οφέλη της παστερίωσης είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.
Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα σχετίζονται με την εμφάνιση τροφιμογενών ασθενειών από βακτήρια, όπως:
Συγκεκριμένα, η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει συχνά ότι το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τρόφιμα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου και κοινές αιτίες αυτών των τροφιμογενών ασθενειών.
Αυτές οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως εβδομάδες. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από ήπια (πυρετός, διάρροια, έμετος, μυϊκοί πόνοι, κοιλιακό άλγος και μειωμένη όρεξη) έως σοβαρά, όπως αποβολή και ακόμη και θάνατος.
Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και είναι πιο επικίνδυνα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως:
Η παστερίωση είναι μια κοινή πρακτική ασφάλειας τροφίμων που εκθέτει ορισμένα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σκοπός είναι να εξοντωθούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια και ιοί, που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Αναπτύχθηκε από τον Γάλλο χημικό Louis Pasteur και την ομάδα του το 1864. Έρευνες δεκαετιών υπογραμμίζουν τα οφέλη που προσφέρει η παστερίωση στην ανθρώπινη υγεία.
Δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου τροφιμογενών λοιμώξεων από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πιθανότατα έχετε ακούσει για την παστερίωση του γάλακτος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αυτοί είναι οι τύποι και οι προδιαγραφές της παστερίωσης:
Τύπος παστερίωσης | Θερμοκρασία | Χρόνος |
VAT | 63 ºC | 30 λεπτά |
High temperature, short time (HTST) | 72 ºC | 15 δευτερόλεπτα |
Higher-heat, shorter-time (HHST) 1 | 89 ºC | 1 δευτερόλεπτο |
Higher-heat, shorter-time (HHST) 2 | 90 ºC | 0,5 δευτερόλεπτο |
Higher-heat, shorter-time (HHST) 3 | 94 ºC | 0,1 δευτερόλεπτο |
Higher-heat, shorter-time (HHST) 4 | 96 ºC | 0,05 δευτερόλεπτο |
Higher-heat, shorter-time (HHST) 5 | 100 ºC | 0,01 δευτερόλεπτο |
Ultra pasteurization (UP) | 138 ºC | 2 δευτερόλεπτα |
Εάν το γάλα περιέχει γλυκαντικά, ή περιεκτικότητα σε λιπαρά 10% και πάνω, οι θερμοκρασίες παστερίωσης αυξάνονται κατά 3 °C επιπλέον.
Η παστερίωση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, ιδιαίτερα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της παστερίωσης με την πάροδο του χρόνου.
Μάλιστα, έχει αποδειχτεί και ότι η παστερίωση του ανθρώπινου γάλακτος αδρανοποιεί τον SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την COVID-19.
Η παστερίωση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι ανοσοκατασταλμένοι.
Δυστυχώς, δεν μπορούν όλα τα τρόφιμα να παστεριωθούν. Επίσης, τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή μικρόβια εάν δεν αποθηκεύονται, χειρίζονται ή παρασκευάζονται σωστά.
Τα φρέσκα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά δεν υποβάλλονται σε θερμική παστερίωση, παρόλο που είναι τρόφιμα υψηλού κινδύνου για τροφιμογενείς λοιμώξεις. Ακόμη και τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορεί αργότερα να μολυνθούν κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση με βάση τις πρακτικές χειρισμού των τροφίμων.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες για την υγιεινή των τροφίμων και τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων, ανεξάρτητα από το αν τα τρόφιμα που αγοράσατε είναι παστεριωμένα, ή όχι.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την παστερίωση μπορεί να αλλάξουν την εμφάνιση, τη γεύση και το διατροφικό προφίλ ορισμένων τροφίμων, αν και αυτές οι αλλαγές είναι γενικά μικρές.
Αν και τα μη παστεριωμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν καλύτερο γευστικό προφίλ και ελαφρώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να επιλέγετε παστεριωμένα τρόφιμα όταν είναι δυνατόν.
Τα παστεριωμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι:
Ωστόσο, να θυμάστε ότι και τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή μικρόβια κατά την αποθήκευση και την προετοιμασία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.