ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Πικρά» θα είναι τα γλυκά στου Αγίου Βαλεντίνου: Έρχεται μεγάλη αύξηση στις τιμές της σοκολάτας

Τι αναφέρουν από τώρα οι σοκολατοβιομηχανίες

«Πικρά» θα είναι τα γλυκά στου Αγίου Βαλεντίνου: Έρχεται μεγάλη αύξηση στις τιμές της σοκολάτας

Τα χειρότερα για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, από το ράλι στο κακάο, δεν έχουν έρθει ακόμα.  Κι αυτό γιατί εταιρείες όπως η Hershey Co. και η Nestle SA συνήθως αγοράζουν κακάο πολύ νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν προμηθευτεί την πρώτη ύλη σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Καθώς όμως, οι προμήθειες εξαντλούνται και οι τιμές παραμένουν υψηλές, οι σοκολατοποιοί αναγκάζονται να πληρώσουν ένα κόστος που τελικά θα μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

«Είναι η πιο ασυνήθιστη κατάσταση που έχω δει στην καριέρα μου», δήλωσε στο Bloomberg, ο Jonathan Parkman, επικεφαλής πωλήσεων γεωργικών προϊόντων στον όμιλο Marex, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά του κακάο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμα τη χειρότερη κατάσταση για τους καταναλωτές».

Οι τιμές της σοκολάτας έχουν ήδη αυξηθεί κατά 17% στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, σε υψηλό 46 ετών, καθώς το κόστος των εμπορευμάτων εκτινάχθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή καταναλωτών Euromonitor International. Και δεν κάποια εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων στο προσεχές μέλλον, καθώς η παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική —που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% των προμηθειών— αποδεικνύεται πολύ χειρότερη από το αναμενόμενο.

Οι παγκόσμιες προμήθειες αναμένεται να υπολείπονται της ζήτησης για τρίτη χρονιά στη σεζόν που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Οι παραδόσεις στα λιμάνια της κορυφαίας παραγωγικής περιοχής της Ακτής του Ελεφαντοστού έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Και αυτό είναι πριν αρχίσει να έχει αντίκτυπο στη συγκομιδή η ξηρασία του Ελ Νίνιο.

Ενός κακού μύρια έπονται

Οι αυξήσεις συμπαρασύρουν και μια σειρά προϊόντων επεξεργασίας των κόκκων κακάο. Η τιμή του βουτύρου, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του βάρους μιας μέσης πλάκας σοκολάτας, έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ, σύμφωνα με το KnowledgeCharts, μια μονάδα Ανάλυσης Κινδύνου Εμπορευμάτων.

Στην κορυφαία καταναλωτική Ευρώπη, οι τιμές είναι κοντά στα 9.600 ευρώ ο μετρικός τόνος, σχεδόν 2,5 φορές το κόστος των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο.

Η παραγωγή λιχουδιών, συμπεριλαμβανομένων των Hershey Kisses και των Crunch bars, απαιτεί μήνες προγραμματισμού. Το βούτυρο που αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της σοκολάτας που πωλούνταν το Halloween και τα Χριστούγεννα παρήχθη όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες.

Η πίεση είναι τώρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με τη Nestle και τη Mondelez να έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν ξανά τις τιμές το επόμενο έτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κατασκευαστές σοκολάτας χρησιμοποιούν την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο, αγοράζοντας κακάο οκτώ έως εννέα μήνες. Οι τιμές είναι τώρα τόσο υψηλές που η προστασία έχει μειωθεί στους έξι μήνες, σύμφωνα με τη Marex.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.