Πριν την κατανάλωση είναι απαραίτητο να πλένετε φρούτα και λαχανικά με τον κατάλληλο τρόπο.
Όπως όμως αναφέρει διαιτολόγος και συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως όταν κόβουν ένα άπλυτο φρούτο, τα τυχόν μικρόβια και φυτοφάρμακα που υπάρχουν στη φλούδα, περνούν στο εσωτερικό του. Αντιθέτως νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν πρόκειται να φάνε τη φλούδα. Αυτό όμως είναι λάθος.
Η αλήθεια είναι πως κάθε φρέσκο προϊόν που καλλιεργείται στο χωράφι, είναι εκτεθειμένο σε έντομα, πτηνά, ζώα και ανθρώπινα χέρια. Επομένως εκτός από χώμα, μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες και κάθε είδους βακτήρια, μύκητες, ιούς και φυτοφάρμακα.
Μπορεί επίσης να μολυνθεί ακόμα περισσότερο κατά τη συσκευασία, προετοιμασία και φύλαξή του. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια φέρουν παθογόνα και φυτοφάρμακα.
Ανάμεσα στα βακτήρια που μπορεί να φέρουν φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβάνονται ο νοροϊός, η σαλμονέλλα, το e.coli (κολοβακτηρίδιο ή εσερίχια κόλι) και η λιστέρια. Και τα τέσσερα είδη μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτή εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο και διάρροια. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Κάθε χρόνο ένα στους δέκα άτομα αρρωσταίνει από μη ασφαλή τρόφιμα. Το περίπου 46% αυτών των περιπτώσεων προέρχονται από την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών.
Πώς και πότε να τα πλένετε
Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζετε φρούτα και λαχανικά; Κάτω από τη βρύση, με σκέτο, κρύο, τρεχούμενο νερό, απαντά αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία. Αρκεί να σαπουνίσετε πρώτα καλά τα χέρια σας.
Τρίψτε τα με τα χέρια σας έως ότου απομακρυνθούν όλες οι ακαθαρσίες από την επιφάνειά τους. Ωστόσο μην τα πλύνετε αμέσως μόλις τα αγοράσετε, για να τα βάλετε καθαρά στο ψυγείο, συνιστά η Dr. Czerwony. Προτιμότερο είναι να τα πλύνετε ακριβώς πριν τα καταναλώσετε ή πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστεί η υφή, ούτε η γεύση τους.
Ποτέ μην τα πλένετε με απολυμαντικά ή χλώριο, προειδοποιεί η ειδικός. Η φλούδα μερικών ειδών είναι πορώδης και υπάρχει κίνδυνος να απορροφήσει αυτά τα χημικά. Αν συμβεί αυτό, καθίστανται μη ασφαλή για κατανάλωση.
Αν θέλετε να τα πλύνετε με διάλυμα νερού με ξύδι ή μαγειρική σόδα, μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο δεν αποκομίζετε κάποιο αληθινό όφελος, τονίζει η καθηγήτρια. Μελέτες που συνέκριναν τις μεθόδους αυτές με τη χρήση σκέτου, τρεχούμενου νερού, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το καλό πλύσιμο με σκέτο νερό είναι πρακτικά εξίσου αποτελεσματικό, λένε οι ειδικοί. Πρέπει όμως να είναι τρεχούμενο και όχι να πλένετε τα φρούτα σε μπολ με νερό.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.