Για όποιον νόμιζε ότι η Ρωσία έχει δώσει την απάντησή της να τον ενημερώσουμε ότι κάνει λάθος

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς να αποχωριστείτε τα γαλακτοκομικά

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς να αποχωριστείτε τα γαλακτοκομικά

Τα άβολα συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, αέρια και πόνοι στην κοιλιά μπορούν να κάνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μια δύσκολη υπόθεση για όσους πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψετε εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την έλλειψη του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Χωρίς αυτό το ένζυμο, η λακτόζη δεν αφομοιώνεται σωστά και αρχίζει να ζυμώνεται στο έντερο, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι:

  • Φούσκωμα και αέρια: Προκύπτουν από τη ζύμωση της λακτόζης στο έντερο.
  • Διάρροια: Οφείλεται στην υπερβολική απορρόφηση νερού στο έντερο.
  • Πόνοι στην κοιλιά ή κράμπες: Προκαλούνται από τον ερεθισμό του εντέρου λόγω της μη αφομοιωμένης λακτόζης.
  • Ναυτία: Κάποιοι αισθάνονται ναυτία μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη.

Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορεί να θεραπευτεί οριστικά, υπάρχουν στρατηγικές για να μειώσετε τα συμπτώματα και να αυξήσετε την ανοχή σας στα γαλακτοκομικά.

1. Προσαρμόστε τη Διατροφή σας

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να κάνετε ορισμένες διατροφικές αλλαγές που θα μειώσουν τα συμπτώματα.

  • Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη: Μειώστε την κατανάλωση γάλακτος, παγωτού, μαλακών τυριών και κρέμας.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη: Σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ελβετικό περιέχουν λιγότερη λακτόζη και είναι πιο εύπεπτα.
  • Δοκιμάστε εναλλακτικές χωρίς λακτόζη: Γάλα χωρίς λακτόζη, φυτικά γάλατα (όπως αμύγδαλο, σόγια, βρώμη) και γιαούρτια χωρίς γαλακτοκομικά είναι καλές επιλογές.
  • Εισάγετε σταδιακά τα γαλακτοκομικά: Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων αν τα προσθέτουν σιγά-σιγά στη διατροφή τους.

2. Χρησιμοποιήστε Συμπληρώματα Λακτάσης

Τα συμπληρώματα λακτάσης βοηθούν στην πέψη της λακτόζης και επιτρέπουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με λιγότερη ενόχληση. Αυτά τα συμπληρώματα είναι πιο χρήσιμα για άτομα με ήπια έως μέτρια δυσανεξία.

3. Καταναλώστε Γαλακτοκομικά με Άλλα Τρόφιμα

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών μαζί με άλλες τροφές μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να μειώσει τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, συνδυάστε το γάλα ή το τυρί με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

4. Χρησιμοποιήστε Προβιοτικά και Ζυμωμένα Τρόφιμα

Τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου και να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη της λακτόζης. Τροφές όπως το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, το κεφίρ και το kimchi είναι καλές επιλογές. Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα.

5. Διατηρήστε την Ενυδάτωσή σας και Βελτιώστε την Υγεία του Εντέρου

Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει τα υπερβολικά αέρια και τις τοξίνες. Επίσης, αφεψήματα από βότανα όπως το τζίντζερ και η μέντα μπορούν να καταπραΰνουν το στομάχι και να μειώσουν την αίσθηση του φουσκώματος.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Αν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη παραμένουν επίμονα ή σοβαρά, καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση. Ειδικά αν εμφανίζετε συχνή διάρροια, έντονους πόνους ή απώλεια βάρους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να εκπαιδεύσω το σώμα μου να ανέχεται ξανά τη λακτόζη;
Ναι, μερικοί άνθρωποι μπορούν να επαναφέρουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών στη διατροφή τους, επιτρέποντας στο σώμα τους να προσαρμοστεί στην πέψη της λακτόζης.

Τι συμβαίνει αν συνεχίσω να καταναλώνω γαλακτοκομικά ενώ έχω δυσανεξία στη λακτόζη;
Η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών παρά την δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πεπτικό ερεθισμό και δυσφορία, καθώς και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.