Ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 φυσικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Αλλά συνδέεται και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου.
Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health είχε διερευνήσει το ποιοι τύποι καφέ (στιγμιαίος, αλεσμένος ή χωρίς καφεΐνη) μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου (CLD).
Και τα νέα είναι καλά για όλους τους τύπους καφέ: η μελέτη έδειξε ότι όλα τα είδη καφέ μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά.
Είναι μια διαδικασία επίμονης φλεγμονής, που προκαλεί καταστροφή και αναγέννηση των ηπατικών ιστών. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού (ίνωση) και κίρρωση του ήπατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.
Η χρόνια ηπατική νόσος περιλαμβάνει την αλκοολική ηπατική νόσο, την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και τη χρόνια ιογενή ηπατίτιδα. Μπορεί επίσης να προκύψει από γενετικά ή αυτοάνοσα αίτια.
Προηγούμενες παρατηρητικές και εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη CLD, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν συγκεκριμένα εάν ο αλεσμένος, ο στιγμιαίος ή ο καφές χωρίς καφεΐνη ήταν πιο αποτελεσματικός στην προστασία της υγείας του ήπατος.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση και έδωσαν δείγματα ούρων και αίματος.
Τα δεδομένα κατανάλωσης καφέ συνελέχθησαν μέσω ερωτηματολογίου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και τι είδους καφέ έπιναν συνήθως από αυτές τις επιλογές:
Μετά από ορισμένους αποκλεισμούς (άτομα που απέσυραν τη συγκατάθεσή τους ή είχαν ήδη χρόνια ηπατική νόσο), υπήρχαν 494.585 συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την μελέτη. Παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 10,7 ετών.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρξαν:
Η μέση κατανάλωση καφέ ήταν 2 φλιτζάνια την ημέρα. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήπιαν καφέ:
“Δείξαμε ότι η κατανάλωση ΟΛΩΝ των τύπων καφέ (συμπεριλαμβανομένου του ντεκαφεϊνέ, του στιγμιαίου και του αλεσμένου καφέ) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εκβάσεων ηπατικής νόσου”, είπε ο δρ. Jonathan Fallowfield, επικεφαλής ερευνητής και πρόεδρος του Translational Liver Research στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για διάφορα αποτελέσματα υγείας φαινόταν να κορυφώνεται με 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
“Αυτό που δείχνει η τρέχουσα μελέτη μας είναι ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται επίσης να προσδίδει προστατευτικά αποτελέσματα”, λέει ο Δρ Fallowfield.
“Ο καφές περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αλκαλοειδών καφεΐνη και τριγωνελίνη, φαινολικά οξέα όπως τα χλωρογενικά οξέα και ελαιώδη διτερπένια όπως καφεστόλη και καβεόλη”, λέει ο δρ. Fallowfield.
Ορισμένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά και χημικές ουσίες πιστεύεται ότι είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του χλωρογενικού οξέος, της καβεόλης και της καφεστόλης.
Φυσικά, ο ντεκαφεϊνέ καφές στερείται καφεΐνης και ο φιλτραρισμένος και στιγμιαίος καφές έχει ελάχιστες μόνο ποσότητες καβεόλης και καφεστόλης, ωστόσο όλα φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί στην μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.