Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα βραστά αυγά, αποτελούν ένα γρήγορο και εύκολο και πάνω από όλα θρεπτικό φαγητό. Ωστόσο πόση ώρα πρέπει να τα βράζουμε;
Ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες – την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους και ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται.
Είτε προτιμάτε μαλακά είτε σκληρά βραστά αυγά, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με εύκολες οδηγίες για να έχετε υπέροχα βραστά αυγά κάθε φορά.
Μέθοδος
Τοποθετήστε το μεγάλο αυγό σε ένα μικρό ταψί.
Καλύψτε με τουλάχιστον 2,5 εκ. (1″) κρύο νερό, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και βάλτε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Όταν το νερό σχεδόν βράσει, ανακατέψτε απαλά το αυγό και ρυθμίστε βάλτε χρονόμετρο.
Πόση ώρα πρέπει να βράσετε ένα αυγό:
Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά για να κρατήσει το νερό να αναβράζει αλλά να μην βράζει γρήγορα και ανακατεύουμε το αυγό άλλη μια φορά.
Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος, αφαιρέστε το αυγό από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τοποθετήστε το σε αυγοκεφάλι και σερβίρετε αμέσως με ζεστό βουτυρωμένο τοστ.
Πόσα λεπτά να βράσετε ένα αυγό;
Χρειάζονται τέσσερα έως πέντε λεπτά για να μαλακώσει ένα μεγάλο αυγό.
Ο χρόνος που χρειάζεστε για να βράσετε το αυγό μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα της τελικής μορφής του, οπότε είναι σημαντικό να περιγράψουμε πόσο χρόνο πρέπει να βράσετε ένα αυγό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Για καλύτερα αποτελέσματα είναι καλύτερα να λάβετε υπόψιν το μέγεθος των αυγών που πρόκειται να βράσετε.
Σε πόσα λεπτά μαλακώνουν τα αυγά;
Τα μαλακά μαγειρεμένα αυγά έχουν κρόκους, αλλά το ασπράδι είναι σφιχτό.
Τα αυγά που ρέουν είναι ιδανικά για τοστ ή να τα βάλετε πάνω από άλλα φαγητά για να αφήσετε τον κρόκο να απλωθεί μόλις κοπεί.
Μέτρια μαγειρεμένα αυγά
Τα αυγά μεσαίου ψημένου έχουν πιο σφιχτό, κρεμώδη χρυσαφένιο κρόκο που είναι ακόμα λίγο ρευστός, με το λευκό να παραμένει σφιχτό.
Πόσο λεπτά πρέπει να βράσουν τα αυγά ανάλογα με το μέγεθός τους;
Τα βραστά αυγά έχουν σφιχτούς κρόκους και ασπράδια.
Αποφύγετε να τα μαγειρέψετε για πολύ, διαφορετικά η πρωτεΐνη στο λευκό σκληραίνει και γίνεται λαστιχένια.
Πρέπει να βάλετε τα αυγά σε ζεστό ή κρύο νερό;
Βάζετε τα αυγά στο νερό αφού έχει ήδη βράσει ή το βάζετε σε κρύο νερό και μετά το αφήνετε να βράσει;
Υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από αυτό, καθώς μερικοί άνθρωποι τείνουν να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο, αλλά καλύτερο φαίνεται πως είναι να βράζει πρώτα το νερό, αντί να είναι κρύο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το νερό που θερμαίνεται αργά κάνει τη μεμβράνη να κολλήσει στο κέλυφος, γεγονός που κάνει το ξεφλούδισμα πιο δύσκολο.
Πώς να ξεφλουδίσετε ένα βραστό αυγό
Χτυπήστε και τις δύο άκρες του αυγού μέχρι να σπάσουν, αυτό απελευθερώνει την πίεση που θα διευκολύνει το ξεφλούδισμα.
Υπάρχει μια μικρή εσοχή αέρα ανάμεσα στο κέλυφος και το ίδιο το αυγό, οπότε ξεφλουδίστε από το κάτω μέρος του αυγού με την πλευρά του αντίχειρά σας για να διευκολύνετε την αφαίρεση του αυγού και της λεπτής μεμβράνης που το περιβάλλει.
Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.