Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα βραστά αυγά, αποτελούν ένα γρήγορο και εύκολο και πάνω από όλα θρεπτικό φαγητό. Ωστόσο πόση ώρα πρέπει να τα βράζουμε;
Ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες – την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους και ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται.
Είτε προτιμάτε μαλακά είτε σκληρά βραστά αυγά, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με εύκολες οδηγίες για να έχετε υπέροχα βραστά αυγά κάθε φορά.
Μέθοδος
Τοποθετήστε το μεγάλο αυγό σε ένα μικρό ταψί.
Καλύψτε με τουλάχιστον 2,5 εκ. (1″) κρύο νερό, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και βάλτε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Όταν το νερό σχεδόν βράσει, ανακατέψτε απαλά το αυγό και ρυθμίστε βάλτε χρονόμετρο.
Πόση ώρα πρέπει να βράσετε ένα αυγό:
- 3 λεπτά για πολύ μαλακό βρασμένο κρόκο και ασπρισμένο
- 4 λεπτά για να σφίξει ελαφρώς ο κρόκος και να ασπρίσει
- 5 λεπτά για μέτρια ψημένο πιο σφιχτό κρόκο και ασπράδι
- 6 λεπτά για βραστό με ελαφρώς απαλό κρόκο
- 8 λεπτά για να βράσει σταθερά
Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά για να κρατήσει το νερό να αναβράζει αλλά να μην βράζει γρήγορα και ανακατεύουμε το αυγό άλλη μια φορά.
Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος, αφαιρέστε το αυγό από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τοποθετήστε το σε αυγοκεφάλι και σερβίρετε αμέσως με ζεστό βουτυρωμένο τοστ.
Πόσα λεπτά να βράσετε ένα αυγό;
Χρειάζονται τέσσερα έως πέντε λεπτά για να μαλακώσει ένα μεγάλο αυγό.
Ο χρόνος που χρειάζεστε για να βράσετε το αυγό μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα της τελικής μορφής του, οπότε είναι σημαντικό να περιγράψουμε πόσο χρόνο πρέπει να βράσετε ένα αυγό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Για καλύτερα αποτελέσματα είναι καλύτερα να λάβετε υπόψιν το μέγεθος των αυγών που πρόκειται να βράσετε.
Σε πόσα λεπτά μαλακώνουν τα αυγά;
- 3 λεπτά για ένα μεσαίου μεγέθους αυγό
- 4 λεπτά για ένα μεγάλο αυγό
- 5 λεπτά για ένα πολύ μεγάλο αυγό
Τα μαλακά μαγειρεμένα αυγά έχουν κρόκους, αλλά το ασπράδι είναι σφιχτό.
Τα αυγά που ρέουν είναι ιδανικά για τοστ ή να τα βάλετε πάνω από άλλα φαγητά για να αφήσετε τον κρόκο να απλωθεί μόλις κοπεί.
Μέτρια μαγειρεμένα αυγά
- 4 λεπτά για ένα μεσαίου μεγέθους αυγό
- 5 λεπτά για ένα μεγάλο αυγό
- 6 λεπτά για ένα πολύ μεγάλο αυγό
Τα αυγά μεσαίου ψημένου έχουν πιο σφιχτό, κρεμώδη χρυσαφένιο κρόκο που είναι ακόμα λίγο ρευστός, με το λευκό να παραμένει σφιχτό.
Πόσο λεπτά πρέπει να βράσουν τα αυγά ανάλογα με το μέγεθός τους;
- 7 λεπτά για ένα μεσαίου μεγέθους αυγό
- 8 λεπτά για ένα μεγάλο αυγό
- 9 λεπτά για ένα πολύ μεγάλο αυγό
Τα βραστά αυγά έχουν σφιχτούς κρόκους και ασπράδια.
Αποφύγετε να τα μαγειρέψετε για πολύ, διαφορετικά η πρωτεΐνη στο λευκό σκληραίνει και γίνεται λαστιχένια.
Πρέπει να βάλετε τα αυγά σε ζεστό ή κρύο νερό;
Βάζετε τα αυγά στο νερό αφού έχει ήδη βράσει ή το βάζετε σε κρύο νερό και μετά το αφήνετε να βράσει;
Υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από αυτό, καθώς μερικοί άνθρωποι τείνουν να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο, αλλά καλύτερο φαίνεται πως είναι να βράζει πρώτα το νερό, αντί να είναι κρύο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το νερό που θερμαίνεται αργά κάνει τη μεμβράνη να κολλήσει στο κέλυφος, γεγονός που κάνει το ξεφλούδισμα πιο δύσκολο.
Πώς να ξεφλουδίσετε ένα βραστό αυγό
Χτυπήστε και τις δύο άκρες του αυγού μέχρι να σπάσουν, αυτό απελευθερώνει την πίεση που θα διευκολύνει το ξεφλούδισμα.
Υπάρχει μια μικρή εσοχή αέρα ανάμεσα στο κέλυφος και το ίδιο το αυγό, οπότε ξεφλουδίστε από το κάτω μέρος του αυγού με την πλευρά του αντίχειρά σας για να διευκολύνετε την αφαίρεση του αυγού και της λεπτής μεμβράνης που το περιβάλλει.
Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.