ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Πράσινα μήλα: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία μας

Ποια είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε

Πράσινα μήλα: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία μας

Τα πράσινα μήλα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και σίγουρα αξίζουν μία θέση στην διατροφή μας.

Η ποικιλία των πράσινων μήλων που καλλιεργείται περισσότερο στη χώρα μας λέγεται Granny Smith. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων Food Data Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια αυτά τα πράσινα μήλα με τη φλούδα παρέχουν:

  • 85,1 γραμμάρια νερό
  • 59 θερμίδες
  • 14,1 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2,5 γρ. φυτικές ίνες
  • 10,6 γρ. σάκχαρα
  • 0,27 γρ. πρωτεΐνες

Εκτός από φυτικές ίνες, τα πράσινα μήλα παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ανά 100 γρ. προσδίδουν μεταξύ άλλων:

  • 115 mg κάλιο
  • 10 mg φώσφορο
  • 5,1 mg μαγνήσιο

Περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. νιασίνη, ριβοφλαβίνη κ.λπ.).

Αντίστοιχα, τα φιρίκια με τη φλούδα περιέχουν, μεταξύ άλλων, ανά 100 γραμμάρια, σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης:

  • 84,6 γραμμάρια νερό
  • 60 θερμίδες
  • 11,5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2,36 γρ. φυτικές ίνες
  • 0,4 γρ. πρωτεΐνες
  • 12 mg ασβέστιο
  • 108 mg κάλιο
  • 29 mg νάτριο
  • 14 μg σελήνιο
  • 20 mg φώσφορο

Τα οφέλη τους στην υγεία

Εκτός από τις προαναφερθείσες, υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες πράσινων μήλων. Κάθε μία έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση, αλλά τα οφέλη τους στην υγεία είναι εν πολλοίς κοινά και συμπεριλαμβάνουν:

  • Βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Πολλές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν και οι ακριβείς λόγοι παραμένουν ασαφείς, το κλειδί ενδέχεται να είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτές σχετίζονται με μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης που είναι κύρια αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Προστασία από το αυξημένο σάκχαρο. Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν πως όταν καταναλώνουμε ολόκληρα μήλα (με τη φλούδα) σε τακτή βάση, μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Βελτιώνεται επίσης η αντοχή στην ινσουλίνη. Επειδή, εξ άλλου, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι κατάλληλα και για όσους ήδη πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
  • Βελτίωση της υγείας του πεπτικού. Τα πράσινα μήλα περιέχουν μία φυτική ίνα που λέγεται πηκτίνη. Αυτή δρα ως πρεβιοτικό, διεγείροντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Η πηκτίνη συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματική διάσπαση των τροφίμων.
  • Επιπλέον, συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, καταπραΰνοντας τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επειδή, όμως, τα πράσινα μήλα (όπως όλα τα φρούτα) περιέχουν και αρκετούς υδατάνθρακες, δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Ένα μέτριο μήλο είναι αρκετό ως προσθήκη στην ημερήσια διατροφή σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.