Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι προετοιμασίας λαχανικών: Μπορείτε να τα κάνετε στον ατμό, να τα σοτάρετε, να τα ψήσετε στη σχάρα και -φυσικά- να παραλείψετε εντελώς τη διαδικασία μαγειρέματος.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ακόμη και την κατανάλωση ωμών λαχανικών, επειδή διατηρούν θρεπτικά συστατικά, που διαφορετικά χάνονται ή μειώνονται στο μαγείρεμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά.
Μάλιστα, υπάρχει ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό, γιατί μπορεί ν’ αποδειχτεί πραγματικός κίνδυνος για την υγεία σας, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Οι φύτρες λαχανικών προέρχονται από σπόρους και όσπρια κάτω από ζεστές και υγρές συνθήκες. Αλλά αυτές οι συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την αναπαραγωγή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. Coli, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτά τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε προϊόν, αλλά ο FDA λέει ότι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτρών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.
«Εάν υπάρχουν έστω και λίγα επιβλαβή βακτήρια μέσα ή πάνω στον σπόρο, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της βλάστησης, ακόμη και αν καλλιεργείτε τις δικές σας φύτρες υπό συνθήκες υγιεινής στο σπίτι», προειδοποιεί ο FDA.
Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, η κατανάλωση ωμών φυτρών μπορεί να σας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα και αν απλά τα μαγειρέψετε ανεπαρκώς, είναι ικανό να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. “Να μαγειρεύετε πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια και μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας”.
Ο FDA συνιστά να πλένετε τις φύτρα κάτω από τρεχούμενο νερό προτού τις φάτε ή τις μαγειρέψετε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που υπάρχουν. Αλλά προειδοποιεί, επίσης, ότι το πλύσιμο των φυτρών δεν πρόκειται να εξαλείψει εντελώς τα βακτήρια, οπότε το μαγείρεμα είναι απαραίτητο.
Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που καταναλώσατε. Αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις ήπιας τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να εμφανίσετε κοινά συμπτώματα όπως:
Αυτά μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες για να εκδηλωθούν. Το CDC συνιστά να πίνετε πολλά υγρά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση αν νοσήσετε.
Εάν έχετε σημάδια σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Σύμφωνα με το CDC, αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.