Τα ροδάκινα είναι ένα από τα νοστιμότερα και πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού, που μας παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε επίσης να τα καταναλώσουμε ωμά, μαγειρεμένα ή και ψητά. Πως είναι όμως προτιμότερο να τα τρώμε; Με τη φλούδα ή χωρίς;
Η φλούδα των ροδάκινων δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικώς είναι ασφαλής για κατανάλωση, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.
Γενικά τα ροδάκινα αποτελούν θαυμάσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τα κύτταρα. Ευθύνονται επίσης για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Για να αποκομίσει κανείς τη μέγιστη δυνατή ποσότητα φυτικών ινών από το ροδάκινό του, πρέπει να το καταναλώσει με τη φλούδα. Και αυτό διότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 3 γρ. φυτικών ινών που συνολικά διαθέτει το φρούτο.
Επιπλέον, η φλούδα του ροδάκινου περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όσες η σάρκα του. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ροδάκινο περιέχει μεταξύ άλλων:
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως οι πολυφαινόλες στη φλούδα του φρούτου είναι διπλάσιες απ’ ό,τι στον υπόλοιπο καρπό τους.
Πιο πρόσφατα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συστατικά που περιέχουν η φλούδα και ο καρπός των ροδάκινων ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση εναντίον των βλαβών που προκαλεί το οξειδωτικό στρες:
Μάλιστα τα μεγαλύτερα οφέλη τα αποκομίζουμε όταν τρώμε τα ροδάκινα φρέσκα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. Επιπλέον, εκτός από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα συστατικά των ροδάκινων ασκούν και σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους με τη φλούδα πιθανώς παρέχει περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι σκέτος ο καρπός τους.
Ένα πιθανό μειονέκτημα όταν τρώμε τη φλούδα τους είναι ότι ενδέχεται να καταναλώσουμε και φυτοφάρμακα. Αυτά συχνά χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για να τις προστατεύσουν από τις βλάβες και να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.
Συνήθως η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών από συμβατικές καλλιέργειες περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων.
Για να αποφύγετε αυτό τον σκόπελο, φροντίστε να πλένετε τα ροδάκινα με άφθονο, τρεχούμενο νερό πριν τα καταναλώσετε. Μπορείτε επίσης να προμηθεύεστε οργανικής καλλιέργειας φρούτα.
Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα που έχει η φλούδα τους είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά ενοχλήματα στους πάσχοντες από:
Στους ασθενείς αυτούς συνήθως συνιστάται να καταναλώνουν τα φρούτα τους ξεφλουδισμένα.
Επομένως, η φλούδα των ροδάκινων είναι εδώδιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ασφαλής όταν τα έχετε πλύνει καλά. Εάν, λοιπόν, δεν έχετε ιατρική αιτία, δεν υπάρχει λόγος να τα τρώτε ξεφλουδισμένα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.