Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα των σπόρων chia, παραθέτοντας και τα οφέλη με τα οποία σχετίζονται, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ευρεία αξιοποίησή τους.
Οι σπόροι του φυτού chia έχουν λάβει ευρεία προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω της διατροφικής αξίας τους. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο, η καλλιέργειά τους δεν έχει προσελκύσει την προσοχή για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας όσο το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Οι επιστήμονες του Όρεγκον δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Plant Science.
Όπως αναφέρουν, εντόπισαν στους σπόρους γονίδια που τους καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτικούς. Ειδικότερα, εντόπισαν 29 γονίδια που εμπλέκονται στην βιοσύνθεση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Βρήκαν επίσης 93 γονίδια τα οποία συμβάλλουν στην δημιουργία του τζελ από σπόρους chia.
Οι επιστήμονες βρήκαν ακόμα 2.707 γονίδια που παράγουν μικρά, βιοδραστικά πεπτίδια. Όταν καταναλώνουμε τους σπόρους, τα πεπτίδια αυτά απελευθερώνονται και απορροφούνται από τον οργανισμό, παρέχοντάς του σημαντικά οφέλη. Κάποια από αυτά, λ.χ., μπορεί να δρουν κατά του διαβήτη τύπου 2 και άλλα βελτιώνουν την υπέρταση.
Τα οφέλη
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η έρευνά τους είναι η πρώτη που συσχετίζει το γονιδίωμα οποιουδήποτε φυτικής προελεύσεως τροφίμου με οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Οι σπόροι του φυτού chia είναι μικροί, ωοειδείς και μπορεί να είναι μαύροι, καφέ ή λευκοί. Χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή τροφίμων, όπως smoothies, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, προγεύματα κ.ά.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των σπόρων βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και την χοληστερόλη. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι φυτικές ίνες τους, εξ άλλου, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα των ασθενών με τύπου 2 διαβήτη. Βοηθούν επίσης τους ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα.
Επιπλέον οι σπόροι chia έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Όσον αφορά το τζελ, χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό υφής, γαλακτωματοποιητής, πρόσθετο πήξης σε τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.