Η κατανάλωση των ξηρών καρπών είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα κουκουνάρια κ.α. είναι και θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 5 μερίδες την εδβδομάδα, δηλαδή 5 χούφτες, μειώνει τη χοληστερόλη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διατηρεί την ισορροπία στο έντερο.
Ας δούμε τι οφέλη έχουν οι έξι παρακάτω ξηροί καρποί:
Φουντούκια
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου. Μια χούφτα ισούται με 177 θερμίδες και δεν εμπεριέχει χοληστερόλη.
Καρύδια
Μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα ισούται με 185 θερμίδες και περιέχει 2,5 γραμμάρια ω-3 λιπαρών.
Κουκουνάρια
Μια σημαντική πηγή βιταμίνης Ε και Κ αλλά και μαγνησίου. Μια χούφτα ισούται με περίπου 190 θερμίδες.
Καρύδια pecan
Έχουν τις περισσότερες θερμίδες από τους έξι ξηρούς καρπούς της λίστας, με μια χούφτα να ισούται με 195 θερμίδες. Εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αμύγδαλα
Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Μια χούφτα ισούται με 165 θερμίδες και εμπεριέχει 9 γραμμάρια λιπαρών οξέων, ενώ μπορεί να προμηθεύσει το 35% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου σώματος σε βιταμίνη Ε.
Φιστίκια
Είτε αράπικα, είτε Αιγίνης, είναι πολύ καλές πηγές δυο βιταμινών Β, νιασσίνης και φυλλικού οξέως. Τα φιστίκια εμπεριέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Μια χούφτα ισούται με 160 θερμίδες, ενώ στα Αιγίνης με 167 θερμίδες.