Ο υπερβολικός ή ανεπαρκής ύπνος είναι γνωστό ότι συνδέεται με γενικά χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία και με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Τώρα μια νέα μελέτη εξετάζει το εάν και κατά πόσον ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται είτε με καλύτερα είτε με χειρότερα αποτελέσματα υγείας.
Μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο Obesity, η οποία συνδέει τον “υπνάκο” μέσα στην ημέρα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.
Ο υπνάκος μπορεί να περιγραφεί ως ένα σημαντικό διάλειμμα που ξεπερνάει ένα απλό μεσημεριανό γεύμα και φτάνει στο να κοιμάστε για λίγη ώρα πριν συνεχίσετε την ημέρα σας. Η κύρια εστίαση της μελέτης ήταν στο πώς η διάρκεια αυτού του ύπνου μέσα στην ημέρα συνδέεται με την μεταβολική υγεία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν αυτός ο ύπνος ξεπερνάει τα 30 λεπτά τότε συνδέεται στενότερα με αυξήσεις στους δείκτες κακής υγείας. Αυτό περιελάμβανε:
Ο μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου
Η ίδια η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 3.275 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 41 ετών, άντλησε συμμετέχοντες από προηγούμενη έρευνα που ονομαζόταν Obesity, Nutrigenetics, Timing, and Mediterranean (ONTIME).
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν μεσημεριανό ύπνο για περισσότερο από μισή ώρα, είχαν αύξηση 2,1% στον ΔΜΣ και υψηλότερη βαθμολόγηση στην κλίμακα MetS (υποδηλώνει συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου) κατά 8,1%.
Εξετάζοντας τους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν πάνω από 30 λεπτά μέσα στην ημέρα μία φορά την εβδομάδα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν, καθώς και να φάνε, να κοιμηθούν και να συμμετάσχουν σε σωματική δραστηριότητα πιο αργά.
Υπνάκος από υπνάκο διαφέρει
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πολιτιστική σημασία της συνήθειας για ύπνο το μεσημέρι σε κάθε χώρα, που έχει διαφορετικά έθιμα και τρόπο ζωής:
“Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και στις ΗΠΑ, όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, αρκετοί άνθρωποι παίρνουν έναν υπνάκο. Νομίζω ότι το ερώτημα είναι, αν θα πρέπει να προτείνουμε τον υπνάκο το μεσημέρι ως συνήθη πρακτική και στις ΗΠΑ, όπως είναι για τις μεσογειακές χώρες”.
Ο άλλος συγγραφέας της ίδιας μελέτης σε παρόμοια έρευνα, λέει ότι αυτή η μελέτη αναδεικνύει επιπτώσεις στο πώς κατανοούμε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου για την υγεία.
“Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στο ποια διάρκεια ύπνου μέσα στην ημέρα περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις αλλά μεγιστοποιεί τα ευεργετικά αποτελέσματα. Και από εκεί προέρχεται η ιδέα του ‘power nap’ (δυναμικός υπνάκος), και έτσι υπάρχουν πολλές έρευνες που τον υποστηρίζουν. Αλλά επικεντρώνονται κυρίως στη γνωστική απόδοση, ενώ αυτή η μελέτη εξέτασε την καρδιομεταβολική συσχέτιση”.
Πώς ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με τον ΔΜΣ, το σάκχαρο του αίματος και την υπέρταση
Η, νοσοκόμα-ερευνήτρια της οποίας η μεταδιδακτορική εργασία επικεντρώθηκε στον κιρκάδιο ρυθμό, είπε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν γιατρούς και ασθενείς να κατανοήσουν και να διατυπώσουν καλύτερα το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να προκύψει από τις αλλαγές στον ύπνο:
“Επηρεάζει τη ρύθμιση των ορμονών, τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τη σωματική απόδοση. Επομένως, είναι λογικό ότι ο μεγαλύτερης διάρκειας μεσημεριανός ύπνος θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού και κατ’ επέκταση την ορμονική ρύθμιση και τον μεταβολισμό μας”.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.