Όταν είμαστε άρρωστοι, ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα μοιάζει με το τέλειο γιατρικό, αλλά υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορεί να μας βοηθήσουν, αναφέρει μία βρετανίδα ειδικός.
«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα που να θεραπεύει ή να προλαμβάνει τις λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς», δήλωσε διαιτολόγος από το Λονδίνο. «Ορισμένα τρόφιμα, όμως, είναι πιο θρεπτικά και ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιθέσεις των παθογόνων».
Η διαιτολόγος αναφέρει πως, εκτός από την κοτόσουπα, το ανοσοποιητικό μπορούν να βοηθήσουν και τρόφιμα, όπως αυτά που ακολουθούν:
Τρόφιμα με προβιοτικά
Το γιαούρτι και το ξινολάχανο ίσως δεν είναι η πρώτη σας επιλογή όταν είστε άρρωστοι. Ίσως όμως θα έπρεπε να δοκιμάσετε κάποιο απ’ όλα, διότι ωφελούν σημαντικά το ανοσοποιητικό. «Τα τρόφιμα με προβιοτικά περιέχουν ζωντανά βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου», εξηγεί η ειδικός. «Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το έντερο για να λειτουργεί ομαλά, επομένως τα προβιοτικά το βοηθούν και αυτό».
Τα προβιοτικά τα χρειάζεστε ακόμα περισσότερο εάν παίρνετε αντιβιοτικά. Αυτά εκτός από τα παθογόνα βακτήρια, σκοτώνουν και τα ωφέλιμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.
Τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα ανήκουν ενδεικτικά τα «ζωντανά» γιαούρτι, το ξινολάχανο (sauerkraut), το κεφίρ, το μίσο και το κίμτσι.
Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (π.χ. C, E, A), οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στον έλεγχο των λοιμωδών νόσων. Οι βιταμίνες αυτές προστατεύουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν την αντίστασή του έναντι ιών, βακτηρίων και παρασίτων.
Η ειδικός επισημαίνει πως στα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται:
Σκόρδο
Το σκόρδο επίσης έχει θέσει σε μία διατροφή εναντίον των λοιμώξεων, διότι η αλλισίνη που περιέχει ασκεί αντιμικροβιακή δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να δρα προφυλακτικά εναντίον των λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει και στην καταπολέμησή τους, αναφέρει η ειδικός.
Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Η πιπερόριζα έχει μακρά ιστορία ως φυσικό φάρμακο κατά των λοιμώξεων, καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Είναι γνωστό, λ.χ., ότι ανήκει στα τρόφιμα που καταπραΰνουν τη ναυτία και τα στομαχικά ενοχλήματα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Ειδικότερα, ένα από τα συστατικά της, η πιπερόλη (gingerol) καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν ουλίτιδα, καθώς και τη λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Μπορείτε να την προσθέσετε στα τρόφιμα που θα καταναλώνετε όσο είστε άρρωστοι ή να την πιείτε σαν ρόφημα, συνιστά η ειδικός.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.