ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Θέλεις να γίνεις χορτοφάγος και δεν μπορείς; – Ίσως φταίνε… τα γονίδιά σου

Να γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κόψουν το κρέας

Θέλεις να γίνεις χορτοφάγος και δεν μπορείς; – Ίσως φταίνε… τα γονίδιά σου

Αν προσπαθείτε να κόψετε το κρέας και δεν το καταφέρνετε τότε ίσως υπάρχει μια λογική εξήγηση. Μπορεί να ευθύνονται ορισμένα γονίδια, τα οποία επηρεάζουν την φυσική προτίμησή μας προς την χορτοφαγία ή την κρεοφαγία.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, οι οποίοι πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε χιλιάδες χορτοφάγους και μη.

Οι ερευνητές εντόπισαν συνολικώς 34 γονίδια που δυνητικά σχετίζονται με τη χορτοφαγία. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά, δε, σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι κόβουν πιο εύκολα το κρέας, επειδή εκ φύσεως ο οργανισμός τους παράγει ορισμένα λιπώδη μόρια, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και ομότιμος καθηγητής Παθολογοανατομίας στο πανεπιστήμιο. Τα μόρια αυτά ενδεχομένως καθιστούν περιττά ορισμένα λίπη από τη διατροφή.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 5% των ενηλίκων στη Δύση δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας και ψάρια. Μελέτες όμως δείχνουν πως πολλοί απ’ όσους δηλώνουν χορτοφάγοι, καταναλώνουν περιστασιακά κρέας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει δυσκολία στην πλήρη αποφυγή του.

Τα γονίδια είναι γνωστό ότι επηρεάζουν πολλές πλευρές της διατροφής, όπως τις προτιμήσεις μας για καφέ και αλκοόλ. Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξακριβώσουν εάν παίζουν ρόλο και στη χορτοφαγία.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Όπως γράφουν, εξέτασαν το γενετικό υλικό χιλιάδων ατόμων από τη μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Ειδικότερα, το γενετικό υλικό προερχόταν:

  • Από 5.324 αυστηρά χορτοφάγους
  • Από 329.455 μη-χορτοφάγους

Έτσι εντόπισαν 34 γονίδια που μπορεί να παίζουν ρόλο στη χορτοφαγία. Τρία από αυτά ήταν πιο συχνά στους χορτοφάγους. Τα δύο (λέγονται NPC1 και RMC1) εμπλέκονται στην μεταφορά και τον μεταβολισμό:

  • Της χοληστερόλης
  • Άλλων λιπωδών μορίων (λέγονται γλυκολιπίδια)
  • Το τρίτο γονίδιο (λέγεται RIOK3) έχει ποικίλες λειτουργίες. Μεταξύ άλλων επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πως σχετίζονται με τη χορτοφαγία τα συγκεκριμένα γονίδια. Μία από τις κύριες διαφορές, όμως, μεταξύ της διατροφής χωρίς κρέας με την κρεοφαγία είναι το χημικό προφίλ των λιπαρών που περιέχουν.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εικάζουν πως μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν δεν τρώνε κρέας, διότι ο οργανισμός τους μπορεί να συνθέτει ορισμένα μόρια λιπιδίων που υπάρχουν στο κρέας.

Αντιθέτως, όσοι δεν κατορθώνουν να κόψουν εντελώς το κρέας, πιθανώς παρουσιάζουν ανεπάρκεια αυτών των βασικών λιπιδίων. Έτσι αναγκαστικά τα αναπληρώνουν από καιρού εις καιρόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία άλλη πιθανότητα είναι να επηρεάζουν τα γονίδια της χορτοφαγίας τη γεύση. «Είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν γνωρίζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.