Σίγουρα έχεις ακούσει και γνωρίζεις την ανορεξία και τα συμπτώματά της. Όμως η ορθορεξία είναι επίσης μια πάθηση που αποκτά διαρκώς νέο έδαφος στις ζωές των νέων ανθρώπων.
Μπορεί να μοιάζουν, μπορεί το ένα να καταλήγει στο άλλο αλλά ας τα διαφοροποιήσουμε για να γνωρίζεις ακριβώς τις ειδοποιούς διαφορές.
Ανορεξία λοιπόν είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματος στο επίπεδο, ή πάνω από το επίπεδο, του ελάχιστα φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος του, ενώ διατηρεί έναν έντονο φόβο παχυσαρκίας που δεν ελαττώνεται με τη μείωση του βάρους.
Ορθορεξία από την άλλη είναι η διαταραχή στην λήψη τροφής και η εμμονή με την ποιότητα των τροφίμων. Αφαιρούν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, προσλαμβάνουν τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετα και λιπαρά, ενώ στο τέλος τούς δημιουργείται μια μανία εναντίον της λήψης «κακής» τροφής.
Τους ενδιαφέρει πρωτίστως να φάνε κάτι υγιεινό και όχι λιπαρό ή επιβλαβές (όσο τελοσπάντων κακό μπορεί να σου κάνει ένα burger) παρά η γεύση ή η χαρά ενός γεύματος για αυτό το λόγο σιγά σιγά αποκτούν προβλήματα κοινωνικοποίησης. Αισθήματα ενοχής, αηδίας και ατέλειας θα ακολουθήσουν μετά από οποιαδήποτε απόκλιση από τους κανόνες – αν ποτέ τους συμβεί.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών εξηγεί:
Πώς αναγνωρίζεις ότι ένα άτομο γίνεται ορθορεκτικό
Γνωρίζουν την διατροφική ετικέτα των περισσοτέρων τροφίμων, ενώ κατέχουν τεράστιες γνώσεις πάνω στα θέματα της διατροφής. Είναι κινητοί θερμιδομετρητές!Θα μπορούσε να τους ζηλεύει κι ένας καταξιωμένος διατροφολόγος. Εκτός από τα παραπάνω, αναγνωρίζουν κατευθείαν και γνωρίζουν εις βάθος τις βλαβερές τροφές. Δεν καταναλώνουν ένα τρόφιμο, αν δεν είναι σίγουροι για την προέλευσή του. Ψάχνουν και βγάζουν από τη διατροφή τους τα μεταλλαγμένα. Εξαφανίζουν τις λιπαρές τροφές από το διαιτολόγιο τους. Ενημερώνονται για ό,τι έχει να κάνει με νέες τάσεις διατροφής. Καταναλώνουν οτιδήποτε φυσικό, σε υπερβολή. Αποφεύγουν ακόμα και τα ροφήματα με ζάχαρη, τα ποτά και τα αναψυκτικά. Πιστεύουν πως αν εμείς καταναλώνουμε τα τρόφιμα που συνηθίζουμε, τότε οι περισσότεροι από εμάς θα πεθάνουμε – και τόσες άλλες ακρότητες. Και όλα τα παραπάνω…χωρίς καν να βρίσκονται στο χώρο των τροφίμων!