Αν και οι περισσότεροι καταναλώνουν με την μία ένα γεύμα με αυγά, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αφήσουν ένα μέρος του γεύματος και να το ξαναζεστάνουν για να το φάνε αργότερα.
Εδώ θα δούμε ορισμένους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ξαναζεσταίνετε ήδη μαγειρεμένα αυγά, καθώς και πώς να το κάνετε με ασφάλεια για κάθε μία από τι βασικές μορφές μαγειρεμένων αυγών.
Η επαναθέρμανση των υπολειμμάτων οποιουδήποτε είδους φαγητού μπορεί να επηρεάσει την υφή, τη γεύση και το θρεπτικό του περιεχόμενο.
Για παράδειγμα, στα λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες σε σύγκριση με τα ωμά, άψητα λαχανικά.
Όσον αφορά τα αυγά, μερικές μελέτες έχουν βρει κάποιες διαφορές μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων αυγών, όσον αφορά τη θρεπτικότητα και την υφή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα για το αν η επαναθέρμανση των ήδη μαγειρεμένων αυγών έχει κάποια επίδραση στη διατροφική τους περιεκτικότητα.
Πιθανότατα, οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές αφορούν την υφή και πιθανώς τη γεύση τους. Όταν ξαναζεσταίνετε ένα φαγητό που περιέχει αυγά, συνήθως γίνεται πιο ξηρό και με υφή “σαν λάστιχο” όταν το μασάτε.
Όσον αφορά την ασφάλεια, εφόσον τα φαγητά με αυγά αποθηκεύονται σωστά και στη συνέχεια επαναθερμαίνονται σωστά, θεωρείται γενικά ασφαλές να τα τρώτε.
Γενικά, τα ξαναζεσταμένα αυγά και τα φαγητά που περιέχουν αυγό είναι ασφαλή για κατανάλωση αρκεί να έχουν μαγειρευτεί αρχικά στους 71 °C και να έχουν αποθηκευτεί σωστά.
Τα ωμά αυγά πρέπει αρχικά να μαγειρευτούν μέχρι να είναι σφιχτά και όχι υγρά. Αυτό βοηθά στην μείωση του κινδύνου κατάποσης βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετός, κράμπες και έμετος.
Μόλις τα αυγά μαγειρευτούν καλά, πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ρηχό δοχείο για γρήγορη και ομοιόμορφη ψύξη και στη συνέχεια να αποθηκευτούν στο ψυγείο στους 4 °C και κάτω. Από εκείνη τη στιγμή πρέπει να καταναλωθούν εντός 3-4 ημερών το πολύ.
Για να σκοτώσετε τυχόν μικρόβια και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας, ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα ήδη μαγειρεμένα αυγά και τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να θερμανθούν εκ νέου έως και τους 74 °C προτού καταναλωθούν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.