ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Το λάθος με το αλεύρι που κάνετε όταν φτιάχνετε ψωμί

Στο ράφι του μάρκετ θα βρείτε κάθε λογής αλεύρι, γι' αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι θα διαλέξετε

Το λάθος με το αλεύρι που κάνετε όταν φτιάχνετε ψωμί

Η τιμή του ψωμιού έχει φτάσει στα ύψη. Το να φτιάξεις το δικό σου homemade ψωμί, αποτελεί ιδανική επιλογή, μόνο που στην πράξη το ψωμί δεν πετυχαίνει και ίσως φταίνε κάποια λάθη που ούτε σου πηγαίνει το μυαλό ότι κάνεις.

Τι μπορεί να πάει στραβά με το ψωμί που έφτιαξες; Αρχικά, να έχεις επιλέξει τα λάθος αλεύρι. Αυτό που θυμάσαι παλιά την γιαγιά σου να λέει, πάρε μου λίγο σκληρό και ένα κιλό μαλακό αλεύρι, έχει ουσία και ίσως ήταν το κλειδί για να πετυχαίνει το ψωμί που εκείνη έφτιαχνε.

To αλεύρι!

Μιας και στο ράφι του μάρκετ θα βρεις κάθε λογής αλεύρι, πρέπει να είσαι προσεκτική στο τι θα διαλέξεις, ακόμα κι αν μιλάμε για το λευκό παραδοσιακό αλεύρι. Σύμφωνα με το Food Network, έχουμε αυτή τη στιγμή αλεύρι για κέικ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ακόμα και αλεύρι που αναφέρει πως είναι ιδανικό για το ψωμί.

Η διαφορά στα αλεύρια έχει να κάνει με το ποσοστό σε γλουτένη, που σε εκείνο για κέικ είναι μόλις στο 5-9% ενώ στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ανάμεσα σε 10-12%. Αν πάλι θέλεις να φτιάξεις ψωμί, πάρε αυτό που έχει την ένδειξη για ψωμί με γλουτένη που φτάνει το 12-14%.

To επόμενο πρόβλημα που υπάρχει με το αλεύρι στο ψωμί, έχει να κάνει με τη σωστή μέτρησή σου. Ακούγεται απλό, αλλά είναι εύκολο να στριμώξεις περισσότερο αλεύρι από αυτό που χρειάζεσαι σε μια κούπα. Για να είσαι σίγουρη πως δεν έχεις στριμώξει περισσότερο αλεύρι από αυτό που θες, χρησιμοποίησε τη ζυγαριά, φροντίζοντας να περάσεις το αλεύρι από ένα τούλι για να είναι πιο αέρινο και μαλακό.

Αν δεν έχεις ζυγαριά κουζίνας, ανακάτεψε το αλεύρι με ένα μεγάλο κουτάλι κι έπειτα πρόσθεσε με το κουτάλι την ποσότητα που θες στην κούπα χωρίς να πατήσεις το αλεύρι με το κουτάλι.

Αφαίρεσε όσο αλεύρι υπερχειλίζει από την κούπα με ένα μαχαίρι!

Αν φτιάχνεις ψωμί με μαγιά, το νερό πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας για να τραφεί η μαγιά όπως πρέπει. Το πολύ σκληρό νερό βρύσης, είναι αρκετά αλκαλικό και η μαγιά θέλει περισσότερο χρόνο για να αλληλεπιδράσει. Όσο για την θερμοκρασία, θέλουμε το νερό όχι καυτό αλλά στους 140 βαθμούς, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, θυμήσου να μην βάζεις το αλάτι μαζί με τη μαγιά, ξηρή ή νωπή, γιατί δεν είναι καλοί φίλοι και το αλάτι μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο φουσκώνει η μαγιά και το ψωμί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.