ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Τόφου: Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε

Τόφου: Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Το τόφου θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς προέρχεται από την Κίνα, και πέρα από μοναδική γεύση έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Μάλιστα, κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη σκληρότητα και μπορείτε να το απολαμβάνετε με πολλούς τρόπους, π.χ. ψητό, ψητό στη σχάρα, τηγανητό και στον ατμό.

Διατροφικά οφέλη του τόφου

Το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο, αν και η ακριβής ποσότητα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων που βρίσκονται σε μια δεδομένη ποσότητα τόφου ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τη σκληρότητα που επιλέγετε.

Το τόφου είναι επίσης σχετικά φτωχό σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης. Και ενώ έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από ορισμένα άλλα τρόφιμα, τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά είναι τα πολυακόρεστα που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τόφου;

Η ασφάλεια της σόγιας συζητείται έντονα εδώ και χρόνια, λόγω ερευνών σε ζώα που έδειξαν ότι μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτό θεωρήθηκε ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ορισμένες ενώσεις στα προϊόντα σόγιας μπορούν να δράσουν παρόμοια με τα οιστρογόνα στο σώμα (ορισμένοι τύποι καρκινικών κυττάρων χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν).

Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν σημαντικές ανησυχίες για την υγεία με την κατανάλωση τόφου.

Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη σόγια δεν πρέπει να τρώνε τόφου, διότι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Διαφορετικά, το τόφου θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες.

Πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε

Έχετε περισσότερες επιλογές απ’ ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε. Το τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλων των ειδών τις συνταγές, όπως σε:

  • Ομελέτες
  • stir-fries
  • smoothies
  • σαλάτες (βάλτε στη σαλάτα σας τηγανητό τόφου αντί για ψητό κοτόπουλο, τόνο ή σολομό στον ατμό)
  • σούπες (κόψτε σε κύβους λίγο σκληρό ή πολύ σκληρό τόφου και ρίξτε το σε μια κατσαρόλα με την αγαπημένη σας σούπα που σιγοβράζει).

Πιέστε το σκληρό ή πολύ σκληρό τόφου για να φύγει το νερό πριν το μαγειρέψετε. Για να το κάνετε αυτό, βγάλτε το τόφου από τη συσκευασία του, τυλίξτε το σε μια καθαρή πετσέτα, τοποθετήστε το ανάμεσα σε δύο πιάτα και τοποθετήστε κάτι βαρύ από πάνω. Αφήστε το για αρκετές ώρες και, στη συνέχεια, αδειάστε τυχόν περιττά υγρά.

Μπορείτε να μαρινάρετε το τόφου σας πριν το μαγειρέψετε για να του δώσετε περισσότερη γεύση. Χρησιμοποιήστε ξηρά ή υγρά υλικά και αφήστε το τόφου να απορροφήσει τη μαρινάδα για αρκετές ώρες. Ή, παραλείψτε τη μαρινάδα και απλά προσθέστε μια γευστική σάλτσα στο τόφου κατά το μαγείρεμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε να ψήσετε το τόφου στο φούρνο, να το σοτάρετε σε ένα τηγάνι, να το τηγανίσετε σε μια φριτέζα αέρος, να το τηγανίσετε σε ένα γουόκ ή να το ρίξετε στη σχάρα. Πειραματιστείτε με διαφορετικές παρασκευές μέχρι να βρείτε τους αγαπημένους σας τρόπους να απολαμβάνετε το τόφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.