Μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι φυσικά εφικτή, αλλά υπάρχουν προκλήσεις. Εάν τρώτε αυγά, ή γαλακτοκομικά, το κόψιμο των υδατανθράκων μπορεί να μην είναι δύσκολο.
Ανάλογα με τους στόχους σας, οι περιορισμοί στους υδατάνθρακες μπορεί να είναι σχετικά μικροί, απαιτώντας απλά την παράλειψη αμύλου και ζάχαρης. Ή μπορεί να είναι δύσκολοι, ειδικά για όσους αναζητούν γρήγορη απώλεια βάρους. Για τον μέσο ενήλικο άνδρα ή γυναίκα, οι ημερήσιοι στόχοι για μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν γενικά ως εξής:
Η μεγαλύτερη προσφορά αυτών τείνει να προέρχεται από κρέας, ψάρια, οστρακοειδή και γαλακτοκομικά προϊόντα και αυτό μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα για τους αυστηρά χορτοφάγους και τους vegans.
Αν και ορισμένα πολύ υγιεινά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, η περιεκτικότητά τους σε άμυλο τα καθιστά ακατάλληλα για αυστηρές διατροφές χαμηλών υδατανθράκων. Ομοίως, αν και τα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν πρωτεΐνες, θα πρέπει να τρώτε πολύ μεγάλες ποσότητες, για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται εύκολα, όπως η βιταμίνη Β12, η χολίνη, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Εάν επιλέξετε αυγά από κότες που τρώνε ποικίλη διατροφή (κατά προτίμηση κότες ελευθέρας βοσκής), η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά θα είναι υψηλότερη.
Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί παρέχουν πολλές πρωτεΐνες, καθώς και ασβέστιο και ριβοφλαβίνη. Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα του προϊόντος, για να αποφύγετε πρόσθετα σάκχαρα που μπορούν να υπονομεύσουν ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικά τρόφιμα περιλαμβάνουν:
Η σόγια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης με πολύ λιγότερους υδατάνθρακες από άλλα όσπρια. Είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, ριβοφλαβίνη και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η γενιστεΐνη.
Οι ολόκληροι σπόροι σόγιας διατηρούν σχεδόν όλες τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Η μαύρη σόγια έχει πιο ήπια γεύση από την κίτρινη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για φασόλια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε οποιαδήποτε συνταγή.
Τα φασόλια Edamame είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν επίσης τρόφιμα με βάση τη σόγια που υφίστανται επεξεργασία, για να μιμούνται τα προϊόντα κρέατος. Ωστόσο, επειδή τα προϊόντα αυτά αναμειγνύονται με αρώματα και άλλα συστατικά, διαβάστε την ετικέτα του προϊόντος για να ελέγξετε τον αριθμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Μεταξύ των πιο γνωστών προϊόντων σόγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το γάλα σόγιας. Παρασκευάζεται με άλεση σπόρων σόγιας με νερό, μετά από την οποία χρησιμοποιούνται διάφορες διαδικασίες φιλτραρίσματος, ομογενοποίησης και σταθεροποίησης για τη δημιουργία μιας υφής, όπως το αγελαδινό γάλα.
Επειδή οι διαδικασίες και τα πρόσθετα μπορεί να διαφέρουν, ο αριθμός των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών μπορεί επίσης να ποικίλλει. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος. Για να περιορίσετε τους υδατάνθρακες, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη.
Το τόφου παράγεται με την πήξη του γάλακτος σόγιας και την αποστράγγισή του από το νερό. Έχει ήπια γεύση και υφή που απορροφά εύκολα τις όποιες γεύσεις του προσθέσετε. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υποκατάστατα κρέατος στην ασιατική κουζίνα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σε μια ποικιλία μη ασιατικών συνταγών.
Το tempeh προέρχεται από την Ινδονησία και παρασκευάζεται από ολόκληρα φασόλια σόγιας που μαγειρεύονται, ζυμώνονται και συμπιέζονται σε μορφή κέικ. Είναι πιο πυκνό από το τόφου και δεν απορροφά το ίδιο καλά τις όποιες πρόσθετες γεύσεις. Το tempeh είναι επίσης το μοναδικό παραδοσιακό φαγητό σόγιας που δεν προέρχεται από την ευρύτερη κινεζική κουζίνα. Στην πιο στέρεα υφή του το tempeh είναι ένα ελκυστικό υποκατάστατο κρέατος, καθώς αντέχει σε καλό ψήσιμο στη σχάρα, ή τηγάνισμα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.