Ο χυμός αλόης βέρα εμφανίζεται ως πιθανή φυσική θεραπεία για πολλές κοινές παθήσεις υγείας.

Μεταξύ άλλων χρήσεων, ο χυμός αλόη βέρα καταναλώνεται από κάποιους ως φαρμακευτικό ρόφημα για την ανακούφιση:

  • της δυσκοιλιότητας
  • της καούρας
  • του πόνου της ουροδόχου κύστης
  • της επείγουσας ανάγκης της διάμεσης κυστίτιδας

Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του χυμού αλόης βέρα στην αντιμετώπιση των περισσότερων τέτοιων προβλημάτων υγείας είναι περιορισμένα.

Τι είναι ο χυμός αλόη βέρα (aloe vera)

Μπορεί να γνωρίζετε την αλόη βέρα ως τοπική αλοιφή για καταπραϋντικά εγκαύματα από τον ήλιο ή άλλες δερματικές παθήσεις. Αλλά αυτό το φυτό δεν έχει μόνο την μορφή ψυκτικού τζελ. Ο χυμός αλόη βέρα είναι ένα άλλο από τα υποπροϊόντα του. Αυτό το διαυγές υγρό, όπως και το τοπικό τζελ, προέρχεται από τα φύλλα του χυμώδους φυτού της αλόη βέρα. Έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα στην ινδική, κινεζική και αιγυπτιακή παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων.

Χυμός αλόη βέρα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη

Ο χυμός αλόη βέρα διαφημίζεται ως θεραπευτική λύση για μια σειρά από σωματικά προβλήματα. Ορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να παρέχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

“Τα φυτά κερδίζουν συχνά την προσοχή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους λόγω των πολυφαινολικών ενώσεων”, λέει η διαιτολόγος Sharon Puello. “Αυτές οι ενώσεις είναι αυτά που αποκαλούμε αντιοξειδωτικά. Η αλόη δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ουσία barbaloin είναι ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά της αλόης”.

Έρευνες δείχνουν ότι η barbaloin θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντισταμινική, αντιφλεγμονώδης, αντιική, ακόμη και αντικαρκινική ένωση. Τούτου λεχθέντος, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί πόσο όφελος μπορεί να προσφέρουν αυτές οι ιδιότητες στην πραγματική ζωή, ειδικά από ένα, ή δύο ποτήρια χυμού αλόης βέρα.

Μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα

Μία από τις πιο κοινές χρήσεις του χυμού αλόης είναι η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. “Η αλόη βέρα περιέχει μια φυσική ένωση, την ανθρακινόνη, που χρησιμοποιείται συχνά στα φαρμακευτικά προϊόντα ως ισχυρό καθαρτικό”, λέει ο διαιτολόγος Andrew Akhaphong. “Η ανθρακινόνη αυξάνει την περιεκτικότητα σε εντερικό υγρό, την έκκριση βλέννας και την εντερική κίνηση για την αποβολή των αποβλήτων”.

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της από του στόματος αλόης βέρα ως τονωτικό για τη δυσκοιλιότητα. Μια μικρή μελέτη του 2017, για παράδειγμα, έδωσε στους συμμετέχοντες 100-200 mg αλόης βέρα δύο φορές την ημέρα για 20 ημέρες. Στο τέλος αυτού του θεραπευτικού σχήματος, το 80% των συμμετεχόντων παρουσίασε βελτιωμένες μετρήσεις για την υγεία του εντέρου, όπως μειωμένη καταπόνηση και περισσότερη κανονικότητα.

Άλλη έρευνα του 2018 επανεξέτασε τρεις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αλόης βέρα για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, η αλόη βέρα έκανε σημαντική διαφορά στα συμπτώματα των ασθενών, χωρίς να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, μια παλαιότερη μελέτη του 2006 βρήκε ότι η αλόη βέρα δεν είχε οφέλη για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε: σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, δεν είναι πάντα σαφές πόση καθαρτική ουσία υπάρχει στους χυμούς αλόης που διατίθενται στο εμπόριο. Τα περισσότερα υγρά προϊόντα που μελετήθηκαν έχει βρεθεί ότι περιέχουν λιγότερο από ένα μέρος ανά εκατομμύριο.

Θα μπορούσε να καταπραΰνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Εάν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με το κάψιμο και την ενόχληση που εμφανίζεται, όταν οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας. Ακριβώς όπως το τοπικό τζελ αλόης βέρα μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα σας, έτσι και ο χυμός αλόη βέρα θεωρείται ότι έχει αντίστοιχες επιπτώσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Σε μια μελέτη του 2015, τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έπιναν χυμό από αλόη βέρα, ή ένα αντιόξινο, ή έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων για έναν μήνα. Η αλόη βέρα βρέθηκε να έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τα φάρμακα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά προϊόντα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να συμπεράνουμε αυτό το όφελος.

Μπορεί να φέρει ανακούφιση από τη διάμεση κυστίτιδα

Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια επώδυνη πάθηση της ουροδόχου κύστης που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Αν και πολλές τροφές μπορεί να προκαλέσουν πόνο και συχνοουρία σε άτομα με αυτή την πάθηση, η αλόη βέρα μπορεί να χρησιμεύσει ως “βρώσιμο φάρμακο” για ανακούφιση. Όπως και με άλλες παθήσεις, τα αποτελέσματα του χυμού αλόης στη διάμεση κυστίτιδα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, αλλά ορισμένα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα.

Σε μια έρευνα επί 400 ατόμων για παράδειγμα, μετά από τρεις μήνες θεραπείας με από του στόματος λήψη αλόης βέρα, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βίωσε ανακούφιση από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα διάμεσης κυστίτιδας. Και σχεδόν οι μισοί ανέφεραν σημαντική ανακούφιση από την πλειονότητα των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο, σε αυτήν την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν κάψουλες, όχι χυμός αλόη βέρα.

Χυμός αλόη βέρα: Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι

Ο χυμός αλόη βέρα θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, όπως:

Καθαρτικά αποτελέσματα

Ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να οδηγήσει στο άλλο άκρο του πεπτικού φάσματος: τη διάρροια. Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα έντονο αν συνδυάσετε τον χυμό αλόης βέρα με άλλα καθαρτικά προϊόντα. “Ο χυμός αλόη βέρα μαζί με άλλα καθαρτικά, όπως το βισακοδύλιο και οι σεννοσίδες, μπορεί να αυξήσει την επιδιωκόμενη δράση τους”, λέει ο Akhaphong.

Αφυδάτωση και εξάντληση ηλεκτρολυτών

Η διάρροια εκτός από ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να στερήσει σημαντικούς ηλεκτρολύτες από το σώμα. “Εάν παίρνετε αλόη βέρα για δυσκοιλιότητα και αναπτύξετε διάρροια, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν έχετε ιστορικό χαμηλών επιπέδων καλίου. Το κάλιο μπορεί να μειωθεί πολύ γρήγορα”, λέει η Puello.

Πιθανή αλλεργία στο λάτεξ

Υπάρχει μια πρόσθετη, πιο κρυφή ανησυχία που πρέπει να περιμένετε από τον χυμό αλόης βέρα. “Η αλόη βέρα περιέχει φυσικό λατέξ. Για όσους έχουν αλλεργίες στο λάτεξ, δεν συνιστάται η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα”, συμβουλεύει ο Akhaphong.

Πρόσθετη ζάχαρη και άλλα συστατικά

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταξύ των προϊόντων χυμού αλόης βέρα στα ράφια των καταστημάτων. Αν και ο καθαρός χυμός αλόη βέρα είναι άχρωμος και δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη, ορισμένες μάρκες αυξάνουν τη γευστικότητα του ροφήματος προσθέτοντας γλυκαντικά και τεχνητό χρώμα, συνήθως μια ανοιχτο-πράσινη απόχρωση.

Όσον αφορά την προστιθέμενη ζάχαρη, είναι σώφρον να διαβάζετε τις ετικέτες στο μπουκάλι. “Εάν χρησιμοποιείτε χυμό αλόης βέρα ως μέσο μείωσης της φλεγμονής ή/και βελτίωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ή του προδιαβήτη, να ξέρετε ότι ο χυμός αλόη βέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα είναι πρόβλημα”, λέει η Puello. “Ένας καλός χυμός αλόη βέρα πρέπει να έχει 0 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης”.

Δυσάρεστη γεύση

Αν και μπορείτε να περιμένετε ότι ο χυμός αλόη βέρα θα έχει μια γλυκιά (ή ίσως ακόμα και σαν μέντα) γεύση, πολλοί βρίσκουν τη γεύση του καθαρού χυμού δυσάρεστη. Χωρίς προσθήκη γλυκαντικού, μπορεί να είναι αρκετά ξινός, ή πικρός χυμός.

Έλλειψη αποδεικτικών επιστημονικών στοιχείων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν αγοράζετε και πίνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, πρέπει να έχετε ξεδιαλύνει για ποιον λόγο το κάνετε. Ωστόσο, αν και ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν την κατανάλωση χυμού αλόης βέρα για διάφορες παθήσεις, τα οφέλη για την υγεία δεν είναι υποστηρίζονται με σαφήνεια από την επιστήμη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πώς η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα μπορεί να επηρεάσει την υγεία.