Μπορεί να έχετε πιει υδρόμελι, δηλαδή κρασί με μέλι, κάποιες φορές στην ζωή σας και να το έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας με τα χρόνια του Μεσαίωνα ή της Αναγέννησης.

Μπορεί να το ξέρετε από τα μυθιστορήματα του J.R.R. Tolkien, αλλά το συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό είναι τόσο παλιό όσο ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Το υδρόμελι έχει από τότε εμπνεύσει πολλούς για να φτιάξουν και άλλα παρόμοια αλκοολούχα ποτά. Η ιστορία του έχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως οι 7 παρακάτω…

Υπάρχει εδώ και χιλιετίες

Οι άνθρωποι πίνουν υδρόμελι για αιώνες. Το ποτό μάλλον προέκυψε κατά λάθος, όταν η βροχή έπεσε μέσα σε ένα δοχείο με μέλι. Αναφορές λένε ότι ένα τέτοιο ποτό χρησιμοποιούνταν στην Ινδία 4.000 χρόνια πριν, ενώ υπάρχουν επίσης στοιχεία ενός ποτού με μέλι στην Κίνα, 7.000 χρόνια π.Χ.

Έγινε η βάση ενός επικού ποιήματος

Το Beowulf είναι ένα ποίημα 3.000 στροφών, που διηγείται την ιστορία του Σκανδιναβού πρίγκιπα ο οποίος πολεμά με το τέρας Grendel, το οποίο είχε επιτεθεί στον Hrothgar, βασιλιά των Δανών. Ο Beowulf σκότωσε το τέρας και ο Hrothgar οργάνωσε μια γιορτή προς τιμήν του, με πολύ υδρόμελι. Η γιορτή βέβαια δεν κράτησε για πολύ, αφού η μητέρα του Grendel ζήτησε άμεσα εκδίκηση για τον θάνατο του γιου της.

Το υδρόμελι ήταν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των Βίκινγκ

Οι Βίκινγκ έπιναν υδρόμελι σε εποχιακές και άλλες γιορτές για να γιορτάσουν τη ζωή. Δεν έπιναν απλά ένα ποτό. Όλη η κατάσταση αποτελούσε μια τελετή. Ο βασιλιάς σερβιριζόταν πρώτος, και ακολουθούσαν οι υπόλοιπο, με βάση την κοινωνική τους θέση. Οι Βίκινγκ είχαν γενικά αντοχές, αλλά μεθούσαν εύκολα με το υδρόμελι, κι αυτό λόγο του τρόπου που σερβιριζόταν. Μέσα σε ένα κέρατο, το οποίο δεν μπορούσες να ακουμπήσουν στο τραπέζι κι έτσι το έπιναν πιο γρήγορα.

Οι μοναχοί του Μεσαίωνα τελειοποίησαν την παρασκευή του

Για κάποιους μοναχούς σε Αγγλία κι Ουαλία, το υδρόμελι ήταν ένα προϊόν της μελισσοκομίας. Τα περισσότερα από αυτά τα μοναστήρια, τα οποία μέχρι το 1540 κατείχαν το 1/4 της καλλιεργήσιμης γης στην Αγγλία, διαλύθηκαν από τον βασιλιά Ερρικό τον 8ο. Ωστόσο στο νησί Lindisfarne στη βόρεια θάλασσα, η παράδοση του υδρόμελου παραμένει αναπόσπαστη μέχρι και σήμερα από 643 μ.Χ.

Κάποιοι πιστεύουν πως έχει ιατρικές ιδιότητες

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το υδρόμελι «Νέκταρ των θεών». Από τη στιγμή που το μέλι έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάποιοι θεωρούν ότι το υδρόμελι δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά σου κάνει και καλό. Το 2015, οι μικροβιολόγοι Tobias Olofsson και Alejandra Vasquez από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, ανέπτυξαν ένα πειραματικό υδρόμελι που αξιοποίησε την αντιβιοτική ποιότητα του μελιού για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων.

Το υδρόμελι ευθύνεται για τον όρο «μήνας του μέλιτος»

Το έθιμο του «μήνα του μέλιτος» έχει αρχαίες ρίζες και δεν αφορούσε πάντα ένα ταξίδι διακοπών. Το μέλι θεωρούνταν αφροδισιακό αλλά και ότι βοηθούσε στην γονιμότητα, οπότε σε κάθε ζευγάρι νεόνυμφους χάριζαν προμήθειες υδρόμελου για έναν μήνα, δηλαδή υδρόμελι αξίας ενός φεγγαριού. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από την Ευρώπη του 5ου αιώνα μ.Χ., και πήρε την τωρινή της σημασία τον 19ο αιώνα.

Το υδρόμελι χάθηκε αλλά επιστρέφει

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υδρόμελι δεν είναι ένα απαρχαιωμένο ποτό του παρελθόντος, αλλά έχει ένα λαμπρό μέλλον. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, ο αριθμός των εμπορικών μαγαζιών στις Η.Π.Α. αυξήθηκε από 60 σε 450, με πολλά άλλα στα σκαριά. Και ενώ τα αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται από μέλι μπορεί να ακούγονται νοσηρά γλυκά, πολλά σύγχρονα υδρόμελα είναι πιο ξηρά και μερικά έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με το κρασί λόγω της παλαίωσης του βαρελιού. Με μια μεγάλη ποικιλία από υδρόμελα που είναι τώρα διαθέσιμα, είναι μια εξαιρετική στιγμή να συμμετάσχετε σε μια παράδοση κατανάλωσης ποτών που είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρωπότητα.