Ελπίδες ότι τα καθημερινά χάπια για την πίεση θα αποτελέσουν παρελθόν για πολλούς ανθρώπους δίνει μια νέα έρευνα.
Η θεραπεία της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού θα διευκολυνθεί με την λήψη εμβολίου μόλις δύο φορές τον χρόνο με τα ίδια συνολικά οφέλη.
Χορηγούμενο ως εμβόλιο κάθε έξι μήνες, το φάρμακο ζιλεμπεσιράνη (zilebesiran) καταστέλλει ένα γονίδιο που παράγει την ορμόνη αγγειοτενσίνη. Αυτή είναι που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Ο επικεφαλής συγγραφέας και διευθυντής του προγράμματος Cardiomyopathy and Heart Failure στο νοσοκομείο Brigham and Women’s δήλωσε: «Αυτή η προσέγγιση προσφέρει τη δυνατότητα για μείωση διαρκείας στην αρτηριακή πίεση. Θα μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για καθημερινά χάπια σε επιλεγμένους ασθενείς και θα εξαλείψει το πρόβλημα με ασθενείς που αμελούν ή ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους».
Πώς έγινε η έρευνα
Για την μελέτη, 107 άτομα με υπέρταση έλαβαν είτε διάφορες δόσεις ζιλεμπεσιράνης ως εμβόλιο είτε μια ένεση εικονικού φαρμάκου και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 7 μήνες.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της δόσης των 800 mg ζιλεμπεσιράνης στην αρτηριακή πίεση, όταν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή ή υψηλή σε αλάτι. Ένα άλλο σκέλος της μελέτης εξέτασε πόσο καλά λειτούργησε το εμβόλιο, όταν συνδυάστηκε με κάποιο κοινό φάρμακο για την υπέρταση.
Όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση, με τα αποτελέσματα να διαρκούν έως και έξι μήνες, έδειξε η μελέτη. Το εμβόλιο ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό, όταν συνδυάστηκε με χαμηλή σε αλάτι διατροφή ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο. Η νέα δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την Alnylam Pharmaceuticals, που παρασκευάζει το zilebesiran, και εδρεύει στην Μασαχουσέτη.
Ο ειδικός πρόσθεσε: «Αυτή η ουσία πετυχαίνει αυτό που ελπίζαμε και η μείωση της αρτηριακής πίεσης διαρκεί. Οι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο ανά τρίμηνο ή σε εξαμηνιαία βάση για να διαχειριστούν την αρτηριακή τους πίεση».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα ευρήματα συναρπαστικά, αλλά είπε ότι οι ερευνητές εστιάζουν στο να μάθουν περισσότερα:
“Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να μας δούμε εάν αυτή η προσέγγιση θα μειώσει τα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού και εμφράγματος”.
Η ζιλεμπεσιράνη πιθανότατα δεν θα είναι το μοναδικό φάρμακο για την μείωση της αρτηριακής πίεσης που χρειάζονται οι άνθρωποι, σημείωσε:
“Μπορεί να προσφέρει ένα ωραίο υπόβαθρο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης στο οποίο μπορούν να προστεθούν άλλα φάρμακα».
Η νέα μελέτη κατευνάζει τις ανησυχίες ότι ένα τέτοιο φάρμακο μακράς δράσης μπορεί να ρίξει πολύ χαμηλά την αρτηριακή πίεση.
Ο επικεφαλής της μελέτης ακόμα είπε: “Σε ένα άτομο που ακολουθεί διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το νέο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή των επιπτώσεων”.
Ο Έλληνας συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Γιώργος Μπακρής, διευθυντής του Comprehensive Hypertension Center του πανεπιστημίου του Σικάγο, χαρακτήρισε την νέα προσέγγιση «πολύ εφικτή» για τη διαχείριση της υπέρτασης:
“Τα πλεονεκτήματα είναι ότι χορηγείται ως μία ένεση, κρατάει για έξι μήνες και θα έχετε μια σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης που θα ισοδυναμούσε με μια υψηλή δόση ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση».
Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές παρενέργειες, διευκρίνισε.
Ο Γ.Μπακρής είπε: «Δεν είναι υποκατάστατο για χάπια, αλλά μπορεί να μειώσει τον αριθμό των χαπιών και να βελτιώσει την πιστή εφαρμογή της θεραπείας».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου στο New England Journal of Medicine.
Η διευθύντρια του Κέντρου Ολοκληρωμένης Υπέρτασης στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού κάποιος αρχίσει να σκέφτεται να μειώσει τα χάπια που παίρνει:
“Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής παραμένουν θεμελιώδεις για την αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και με τη χρήση φαρμάκων όπως η ζιλεμπεσιράνη”.
Ορισμένες κακές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, επεσήμανε:
“Η ζιλεμπεσιράνη δεν εξαιρείται από αυτό το φαινόμενο, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είδαν την αρτηριακή τους πίεση να επιστρέφει στα αρχικά επίπεδα. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής και τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας, για να συμπληρώσει τα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής”.
Η υπέρταση είναι ο #1 παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Ακόμα η ειδικός είπε: “Το ανησυχητικό είναι ότι παρά τις διάφορες κατηγορίες υπερτασικών φαρμάκων και τις προόδους στις ιατρικές τεχνολογίες, μόνο 1 στους 4 ενήλικες με υπέρταση έχει την κατάστασή του υπό έλεγχο. Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης με στόχο την μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, βελτιώνοντας τελικά τη συνολική υγεία και ευεξία”.